Blogg-Topplista Elenas recept: Marängkakor med chokladkräm/Macroner

måndag 16 mars 2009

Marängkakor med chokladkräm/Macroner


(klicka på bilden för en större bild)
(14 st - stora!)
200 gram sötmandel
3 dl florsocker
3 st äggvitor
1 krm salt
2 msk strösocker

Chokladtryffel:
100 gram hasselnötter
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Sätt ugnen på 125 grader.
Skåla och skala av sötmandel. Mal ner sötmandel. Blanda med florsocker.

Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Tillsätt strösocker och vispa till en fast maräng.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.
Lägg ut smörpapper på 1 – 2 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora kakor på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje kaka.

Grädda kakorna i cirka 25-30 minuter. De ska inte få färg.

Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att kakorna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder


Chokladtryffel:
Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl

Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

Bred på tryffeln på undersidan av en kaka. Kläm ihop med en till kaka.

Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.
Ät dem inte kylskåpskalla! Är godast vid rumstemperatur...
(Mina kakor blev lite för stora - ca 5 cm i diam.)

Med äggulorna som blev över gjorde jag en enkel med supergod créme:

Zabaione


(2 - 3 port.)
3 äggulor
0,5 dl strösocker
knappt 1 dl vitvin
1 dl bär typ hallon, jordgubbar, blåbär eller björnbär

Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.
Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.
Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.Vispa tills smeten är tjock. Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.
Servera i små skålar och toppa med färska bär.

5 kommentarer:

kryddburken sa...

Åh men det är väl såna där Maccarons! Så häftigt! Jag har sneglat på såna många gånger och tänkt att jag skulle prova! Men bakverk är inte min starka sida så jag fegar... Hoppas du haft en trevlig helg!

I Love Travel sa...

Oj vad gott det där ser ut! Vad duktig du är som kan lägga upp så fint!

Kika in på I Love Travel för reseinspiration. Ha en bra dag!

Elena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elena sa...

Just det, kryddburken! Makroner ville jag baka men eftersom dem blev så stora kallade jag dem för "marängkakor".

Kalasgott sa...

mums, mums, mums vilka godsaker du har gjort!

 
Blogglista.se