
(Ca 40 st.)
- 125 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 pkt (50 g) jäst
- 1 – 1 ½ dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 100 g smör eller margarin
- ca 1 dl strösocker
- ca 2 msk kanel
Pensling:
- 1 ägg
Garnering:
- pärlsocker
Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Gör fyllningen: rör mattfett, socker och kanel smidigt. Tag upp degen på ett mjölat bord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, ca 20 x 40 cm, bred på fyllningen.

Rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullarna i jämnstora bitar, 1 ½ - 2 cm breda.

Lägg kanelbullarna med snittytan uppåt i pappersformar/plåt:

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker:

Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 10 min.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar