450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 6 dl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
3,6 dl vatten
- Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
- Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett bröd.
- Täck degen och låt den jäsa 2 timmar.
- Värm ugnen till 260˚ C. Värm en form/kastrull (där brödet skall gräddas i). Formen ska ha lock! Värm locket också. (Jag hade en gjutjärnsgryta.)
- Strö lite vetemjöl i den uppvärmda formen. Lägg degen i formen. Sätt locket på.
- Grädda 30 min med locket på och 15 min utan lock.
(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g. Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)
TILL DUBBELSATS:
860 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 11,5 dl)
1/2 tsk torr jäst = 6 g färsk jäst
2 ¼ tsk salt
6,7 dl vatten
SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) RESPEKTIVE 16 (3 g jäst)DELAR:
Samma metod demonstreras här:
http://www.youtube.com/watch?v=E68iNfRHBpI
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar