Blogg-Topplista Elenas recept: Kvittenchutney

tisdag 16 oktober 2018

Kvittenchutney


 
Chutney är en tjock sås av indiskt ursprung som innehåller frukt, vinäger, socker och kryddor. Njut av denna läckra chutney med lite ost, till indiska rätter, etc.
1 kg kvitten (blev ca 750 g rensad frukt)
1 dl äppelvinäger
375 g socker
ca. 50 g färsk ingefära
1 - 2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlika
1 tsk kanel
1 nypa salt
skal av en halv citron
chili eller lite sambal oelek


Gör så här:
Använd helst ekologiska kvitten - skär dem i fyra delar.
Koka i 1,5 l vatten i ca 10 min, i en kastrull. Låt svalna och sedan ta bort skalet och kärnhuset. Skär frukten i små bitar.
Skala in ingefära och skär i tunna skivor, hacka vitlöken, skär citronskalet i remsor. Blanda sedan alla ingredienser och kryddor i kastrullen och koka över medium värme i ca en timme.

Häll den varma chutneyn i steriliserade varma glasburkar (i ugn på 150°C, ca 20 min), sätt på locken (som har kokats i några minuter).


Det blev 3 x 400 g burkar.

2 kommentarer:

Otilia sa...

Det här var SÅ gott! Önskar jag hade packat med en burk hem till NY ;)

Elena sa...

Tack Otilia!
DEt är så gott! Jag brukar äta det som sylt,på bröd med smör.

 
Blogglista.se