onsdag 23 mars 2011
Pateu din ficat de pui/Kycklingleverpastej
Det är gott med hemlagad leverpastej!
400 g kycklinglever rumstempererad
140 g rumstempererad bacon
150 g rumstempererad smör
2 kr vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk konjak
Eventuellt:
russin
(2 – 3 msk konjak)
• Börja (eventuellt) med att lägga russinen i konjak för några timmar. Låt russinen rinna av.
• Putsa bort eventuella hinnor och fett från levern. Skär levern i mindre bitar, lägg bitarna i en tjockbottnad kastrull.
• Skär bacon och smör i mindre bitar, lägg ner i kastrullen tillsammans med peppar och vitlök.
• Sätt kastrullen på medelvarm platta, rör om och låt allt smälta långsamt så att levern blir genomhet. Det får inte koka, bar sjuda, det tar ca 25 minuter. Om värmen är för stark kryper fettet ut och levern blir för hård. Pastejen blir då grynig istället för krämig.
• Häll upp smeten i en matberedare monterad med kniv och kör den slät. Smaka av med konjak (som russinnen var blötlagda i).
• Häll upp pastejen i en form och låt den kallna. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys. Håller sig 4 – 5 dagar i kyl och 2 månader i frys.
• Eventuellt: Lägg plastfolie på botten och kanten av en form (skål). Lägg russinen på formens/skålens botten. Häll ner leverpastejen. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
fest,
julmat,
kycklingleverpastej,
leverpastej,
matbilder,
matblogg,
pålägg,
recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Haftigt att du lagat leverpastej hemma, det har jag aldrig tankt pa...utmarkt idè och det maste ju vara super gott nar det e hemmagjort!
Ha en underbar kvall,
Nena
Det var verkligen supergott!
Nästa gång ska jag steka levern i ugnen.
Ha en bra dag!
Elena
Kanske något att göra med kycklinglevern vi har i frysen, Håkan har väldigt svårt att tänka sej att äta den till middag...
Jag tycker om leverpastej!
Hemmagjort leverpastej är tusen gånger godare än den köpt.
Prova och se!
Skicka en kommentar