Blogg-Topplista Elenas recept: Lax- och räkcurry

onsdag 25 maj 2011

Lax- och räkcurry

Jag älskar indisk mat!

Detta recept hittade jag HÄR!

laxcurry1_rakcurry1

(Till 4 pers.)

- 300 g laxfilé
- 300 g skalade räkor (700 g oskalade)
- 2 st. gula lökar
- 2 msk matolja + 2 msk olivolja
- salt
- 3 – 4 vitlöksklyftor
- 1 msk skånsk grov senap
- 2 dl crème fraiche
- en burk krossade tomater
- 1 dl vitt vin

Kryddor:
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk rött paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk currypulver
- 1 msk koriander
- 1 tsk garam masalla

• Hacka löken och fräs den i en blandning av matolja och olivolja på högsta värmen (Nr 6). (Använd en djup traktörpanna med lock.) Vänta på att löken blir guldfärgad. Tillsätt chilipulver och rött paprikapulver. Rör ihop.
• Tillsätt senap. Sänk värmen till nr 3 annars kommer lökröran att torka upp.
• Tillsätt spiskummin, currypulver, krossade tomater. Rör ihop. Låt puttra i ca 3 minuter.
• Tillsätt 1dl vitt vin. Salta. Sänk värmen till nr 2 och låt röran bara puttra i ca 20 - 25 minuter, t.o.m. lite längre. Om såsen verkar torka upp kan man lägga in lite mer vitt vin. När såsen inte längre ser vattnig ut och istället har spår av olja som kommer upp på ytan då är den färdig.
• Tillsätt koriander, lägg in laxbitarna (tärningar lika stora som köttbitarna i en köttgryta).
• Pressa in 3 eller 4 st. vitlöksklyftor in i såsen. Skaka grytan då och då så att laxbitarna inte ska fastna på botten – ha grytan på lågt värme. Låt grytan sjuda i ca 5 min. Vänd på laxbitarna, försiktigt.
• Tillsätt räkorna och pressa dem ned i såsen emellan laxbitarna. Tillsätt crème fraiche, garam masalla, höj värmen och låt grytan puttra en stund. Grytan får inte koka för att då blir såsen vattnig.

laxcurry2_rakcurry2

Servera med yoghurtsås, papadum, basmatiris och mango chutney.

Yoghurtsås

yoghurtsas

(Till 4 pers.)
- 5 dl turkisk yoghurt
- 3 st. tomater
- 1/3 gurka (jag hade 2 rivna morötter)
- ½ citron

Blanda yoghurt med tomattärningar och hackad gurka (rivna morötter). Tillsätt citronsaft.

Med räkskalen kan man göra en god potatis- och blomkålssoppa.

Potatis- och blomkålssoppa med smak av räkor

blomkalsoppa

- räkskal
- 4 potatisar
- ½ blomkålshuvud
- 2 buljongtärningar
- 1,5 l vatten

• Koka räkskal i vattnet i ca 10 min. Sila och kasta räkskalet.
• Skala och tärna potatisarna. Låt potatisarna koka i räkvattnet i ca 10 min.
• Tillsätt buljongtärningarna.
• Dela blomkålen i små buketter och lägg de i kastrullen. Låt allt koka i ca 10 min.

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se