Blogg-Topplista Elenas recept: Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

torsdag 3 december 2020

Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

 4 port.



















200 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisoja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1 dl jordnötssmör
5 cm purjolök
½ chilifrukt
saft och rivet skal från 3 limefrukter
salt och peppar
ca 4 nävar hackad rödkål
1 paprika
3 salladslökar
4 tomater
2 avokador
4 nävar bladspenat
4 nävar ruccola
½ papaya eller ½ mango
½ kruka koriander
kokosolja eller olivolja till stekning
ev. sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:
Tofun:
Skär tofun i skivor och låt det marinera i 2msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco i ca 30 minuter. 

Jordnötssmörsåsen:
Mixa jordnötssmör, 1 msk riven ingefära, grov skivad purjolök, hackad chili, 2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Strimla rödkål och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat och ruccola på ett stort fat eller på fyra tallrikar. 
 

Skär papayan eller mangon i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. Fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.
Stek tofun (marinaden ska med också) i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofu och jordnötssmörsåsen. Strö eventuellt sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor.

OBS! Jag brukar skala och kärna ur tomaterna. Skal och kärnor innehåller lektiner som är inte bra för hälsan. Detta gäller för paprikan också.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 

 

 

 



Inga kommentarer:

 
Blogglista.se