Vit champinjonsås med köttbitar i. Köttet kokas
tillsammans med grönsaker till en god soppa. De kokta grönsakerna används inte
till denna rätt, utan man kan ha de (utom löken) i en sallad med lite majonnäs
och hackade salta gurkor – som i detta recept:
Soppan som blir över kan drickas som den är eller sparas
som buljong och frysas in.
4 port.
3 st. anklår (ca 1 kg)
Till
soppan:
1 gul lök
1 palsternacka
1 persiljerot
1 bit rotselleri
2 morötter
4 fasta potatisar
1 tsk hel svartpeppar
2 l vatten
Champinjonerna:
2
msk smör + 1 msk olivolja
1 gul lök
2 – 3 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
Såsen:
3
msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl av soppan
4 dl crème fraiche
ca 3 dl mjölk
2 – 3 vitlöksklyftor
persilja
Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…
Gör
så här:
Soppan:
Ta bort eventuella fjun från anklåren. Koka anklåren i 2 l vatten, med 2 tsk salt.
Skumma av. Låt köttet koka tills köttet faller (nästan) från benen (ca 2
timmar).
Skala lök, palsternacka, persiljerot, rotselleri, morötter, potatis. Skär palsternacka, persiljerot, rotselleri och morötter i stora bitar. Låt löken och potatisarna vara hela. Lägg grönsakerna i grytan och låt koka tillsammans med köttet i ca 20 minuter.
Lyft upp grönsakerna och lägg de i en skål – de ska inte användas till denna rätt.
Lyft upp anklåren, ta bort skinnet och benen, dela köttet i bitar.
Sila av soppan, spara 5 dl av soppan/buljongen till såsen. Lägg köttet i resterande soppa så att köttet inte torkas.
Champinjonerna:
Rensa champinjonerna. Skiva dem. Hacka lök och vitlök. Hetta upp smör och olja
i en stekpanna. Stek lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt champinjonerna och stek i några minuter tills vattnet från champinjonerna har avdunstat och champinjonerna får fin färg. Salta och peppra.
Såsen:
Lägg smöret och vetemjölet i en större stekpanna och låt smöret smälta utan att
det tar färg. Rör i hela tiden.
Häll i lite av soppan – ca 1 dl och rör i hela tiden så att det inte blir klumpar. Häll resterande soppa i omgångar. Det blir som en tunnare Bechamelsås.
Tillsätt crème fraiche, blanda och låt det koka i några minuter. Tillsätt mjölk om såsen är för tjock.
Tillsätt köttet, champinjonerna och pressad vitlök och koka i några minuter till.
Strö persilja över.
Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…
(Anklår kan ersättas med kycklingklubbor.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar