Blogg-Topplista Elenas recept: Nötkött – marinerat och stekt

måndag 2 augusti 2021

Nötkött – marinerat och stekt



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nötkött – marinerat och stekt          

Jag skulle marinera och steka bitar av nötkött för att laga – ”Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker” efter ett recept från Facebook, från gruppen ”Vi som gillar asiatisk mat”, recept av @Dennis Svalin och @Susanne Svalin.  Jag kom inte längre än att steka köttet. Köttet blev så mör, det bara smälte i munnen, så gott! Det gick jättefort att steka köttet, man slapp momentet när köttet släpper all vätska och olja stänks i köket! Det är första gången jag åt nötkött utan att få ont i käkarna!

Detta är receptet till hela rätten:

Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker

400g ryggbiff

Marinad:
3 tsk bikarbonat
1 tsk mald ingefära
2msk japansk soja (kikkoman)
1 ½ msk thai soja (Maggi)
2 msk majsstärkelse (maizena)

350 g nudlar med biffsmak
1 grön paprika
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk bambuskott (227 g)
1 burk vattenkastanjer (227g)
ca 125 g färska champinjoner
ca 8 knippen broccoli
3 msk soja (Maggi)
1 msk hemmagjord sweet chili sås (annars 3 msk köpt)
1 tsk sambal oelek
1 msk soltorkade tomater pasta
1 msk limejuice
½ dl oystersås
3 msk hoisinsås
½ msk fisksås
svartpeppar

sesamfrön till garnering
sallad till garnering

 

Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av.

Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Låt köttet marineras i minst två timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Låt köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen.

Strimla paprikan, hacka löken och vitlöken. Skölj bambuskotten och vattenkastanjerna i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. Skiva champinjonerna.

Smörstek champinjonerna, krydda med salt och vitpeppar – ställ åt sidan.

Stek bambuskotten och vattenkastanjerna lagom mjuka i olja – ställ åt sidan.
Stek paprikan lagom mjuk tillsammans med löken och vitlöken i olja – ställ åt sidan. Stek broccolin i lite olja – ställ åt sidan.

Stek köttet snabbt i lite olja i en gryta, tillsätt sen resten av ingredienserna.

Blanda soja, sweet chilisås, sambal oelek, pastan, limejuicen, oystersåsen, fisksåsen och svartpeppar och häll detta i grytan.

Koka nudlarna enl. förpackningen. Tillsätt nudlarna i grytan eller ha dem separat, för sig..

Garnera med sesamfrön och lite sallad.


 

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se