Den godaste veganrätten jag har ätit! Rekommenderas!
Lyxig vegansk palak paneer med tofu
Lång ingredienslista, men nästan samma ingredienser för de tre ”delarna”: tofu, spenatsås och tomatsås.
Här är receptet:
Tofun:
400 g fast tofu
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2 tsk chilipulver
Spenaten:
1 gul lök2 msk veganskt smör eller rapsolja
2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås
Tomatsåsen:
1 stor gul lök eller 2 vanliga1/2 dl rapsolja
4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
Salt och mer chilipulver efter smak
Gör så här:
Tofun:
- Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.
- Skär tofun i ca 2×2x2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser.
- Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar.
- När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
Spenaten:
- Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn
- Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna
- När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
- Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
- Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.
- Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
- När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.
Tomatsåsen och att göra klart grytan:
- Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.
- Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
- Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.
- Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
- Mixa såsen slät med en mixerstav.
- Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Obs! En annan gång när jag lagade denna rätt hade jag färdiga kryddblandningar, jag använde 7 tsk Mango Curry för spenat (plus 2 tsk senapsfrö och 1 tsk spiskummin), 7 tsk Ras el Hanout för tofu (plus 1/2 tsk kanel) och 7 tsk Tandoori Spice för tomatsåsen. Smidigt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar