Blogg-Topplista Elenas recept: Citronkaka med gurkmeja

söndag 23 maj 2021

Citronkaka med gurkmeja


 

 

 

 

 

 

 

 

 

215 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
¾ tsk gurkmeja
2 citroner
2oo g strösocker + 2 msk för att strö över kakan
180 ml crème fraiche
2 egg
115 g osaltat smör, smält

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörja en liten form (22 cm x 12 cm x 6 cm). Lägg bakplåtspapper i formen och låt det hänga på två sidor så det blir lättare att lufta kakan ur formen.
  • I en skål, blanda vetemjöl, bakpulver, salt och gurkmeja.
  • Riv skalet av en citron. Dela citronen och pressa den. Spara 2 msk citronjuice.
  • Dela den andra citronen. Skär tunna skivor* av ena halvan, ta bort kärnorna. Den andra citronhalvan används inte till kakan.
  • Blanda rivet citronskal med socker i en liten skål. Blanda med fingertopparna tills sockret blir gult. Blanda in crème fraiche, egg och 2 msk citronjuice.
  • Blanda de våta ingredienserna med de torra. Tillsätt smält smör och blanda. Häll smeten i formen, jämna ut ytan med en slickepott. Lägg citronskivorna* ovanpå och strö över 2 msk socker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Grädda kakan i ca 50 – 60 minuter, tills ytan är gulaktig, kakan släpper formens kanter och använd en provsticka/tandpetare för att kolla om kakan är klar: stick ner provstickan/tandpetaren och dra upp den. Stickan ska vara torr och det ska inte ha fastnat fuktiga smulor. Låt kakan svalna innan att den skärs i skivor.
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obs! * = Citronskivorna blev hårda i kanterna och gummiaktiga efter bakning. Det var svårt att skära kakan i fina skivor. Tips: skär bort skalet, eller lägg citronskivorna i botten på kakan. Se mer i kommentarerna från källan.

Källa:här:


Inga kommentarer:

 
Blogglista.se