Blogg-Topplista Elenas recept: Melanzane alla parmigiana

söndag 7 september 2008

Melanzane alla parmigiana



(till 6 portioner)

3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt

Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker

parmesanost till servering

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.

5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.

6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.

7. Strö över riven parmesanost och servera.

P.S Nästa gång jag lagar detta kommer jag att ha köttfärs också! (Då blir det något typ "mousaka".)

2 kommentarer:

kryddburken sa...

Ser superläckret ut! Såg något liknande recept i Maros kök, måste verkligen prova din varant nån gång!

Elena sa...

Tack kryddburken!

P.S. Jag gillar din blogg!

 
Blogglista.se