Blogg-Topplista Elenas recept: Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

fredag 25 december 2020

Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

 



 

 

 

 

 

 

 

 


Servera smörstekt koljafilé tillsammans med den krämiga tomatrisotton med vitt vin, soltorkade tomater, parmesan och citron. Koljan steks i smör på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta.

4 port.

Tomatrisotto:
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
½ gul lök
2,5 dl risottoris t. ex. avorio
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
1 dl strimlade torkade tomater
0,5 msk finrivet citronskal
2 msk plockad färsk timjan eller torkad (2 msk färsk timjan motsvarar 0,5 tsk torkad)
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Kolja:
ca 400 g koljafilé
ca 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör 
 

Gör så här:
Tomatrisotto:

  • Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2 – 3 minuter.
  • Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljong lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. 
  • Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och tilmjan.
    Smaka av med salt och peppar.

Kolja:

  • Krydda koljan runt med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56˚C.

Servera koljan med risotton.

Källa: https://www.ica.se/recept/smorstekt-koljafile-med-tomatrisotto-724431/

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se