torsdag 19 november 2009
Gogoşi/Munkar
(Ca 48 st.)
500 g vetemjöl
3 ägg
3 msk socker
25 g jäst
50 g smör
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
ca 3 dl mjölk
Fritering:
ca 1 l rapsolja eller majsolja, ej olivolja
Garnering:
florsocker
Gör så här:
Fördeg:
Värm mjölken.
Rör i en bunke jästen, 1 tsk socker, varm mjölk – ca 1 kopp och lite vetemjöl till en smet lite tjockare som den till pannkakor. Strö lite vetemjöl ovanpå och låt den jäsa, ca 30 min.
Blanda – i en stor bunke – resten av vetemjölet med de andra ingredienserna och fördegen.
Knåda degen och låt den jäsa ca 1 timme.
Kavla degen till en platta ca 1 cm tjock och stansa rundlar med diametern på ca 5 cm. Låt jäsa ca 30 min.
Värm olja i en kastrull. Gör en test innan munkarna läggs i: lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom – ca 180 grader.
Lägg några degbitar åt gången, med ovansidan neråt i kastrullen. Fritera degbitarna, vänd dem några gånger i oljan så att de blir jämt friterade.
Ta upp dem och lägg dem på hushållspapper så att oljan rinner av.
När de är kalla, rulla dem i florsocker.
Obs! Om degen kavlas tunnare – då blir munkarna ihålliga och kan fyllas med vaniljkräm eller sylt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar