Blogg-Topplista Elenas recept: Surdegsbröd

lördag 23 januari 2010

Surdegsbröd



















450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl. Idag hade jag 80 g dinkel, 80 g grahamsmjöl och resten vetemjöl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
360 ml vatten

Blanda mjölet, saltet och jästen i en bunke.
Häll över vattnet och blanda allt med en sked.
Täck över med plastfolie.
Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.

Smörj och bröa en avlång form på 1,5 l.
Häll i degen.
Täck formen med aluminiumfolie och låt den jäsa 2 timmar.

Värm ugnen till 260˚ C.
(För en hårdare skorpa läggs på botten i ugnen en form/kastrull med vatten i. Vattnet ångas och då blir skorpan hårdare.)
Grädda 30 min med aluminiumfolien på och 15 min utan folie.



















(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g.
Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)

SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) ELLER 16 DELAR (3 g jäst):


3 kommentarer:

Karin / bevemyrs blogg sa...

Jag är väldigt förtjust i bröd av alla de slag!! Att baka surdegsbröd är ingenting jag gett mig på ännu, det kanske är dags att göra slag i saken och prova?!=) Ditt surdegsbröd ser jättegott ut! / Karin

Elena sa...

Jag älskar surdegsbröd!
Och detta recept där man inte knådar degen - den är perfekt för mig som är lite lat!

Nena sa...

Jag haller pa att testa pa alla mojliga vis for att fa till ett gott surdegsbrod men utav olika orsaker sa har jag annu inte lyckats! Ska lasa igenom dina forslag och testa nasta vecka med min lilla suris som jag har hemma:))

 
Blogglista.se