Småkakor som smälter i munnen.
Ca 30 st.
250 g mjuka dadlar
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kardemumma
1 msk smält smör eller matolja
1 msk apelsinblomvatten (eller 2 tsk rivet apelsinskal + 1 msk vatten)
Gör såhär:
1. Kärna
ur dadlarna och mixa till en slät smet i matberedare.
2. Tillsätt
resten av ingredienserna och mixa ytterligare någon minut. Ställ åt sidan medan
du gör mördegen.
Ingredienser (mördeg):250 g rumstempärerat smör
6 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 äggulor
2 msk vatten
Gör såhär:
1. Sätt
ugnen på 175°C.
2. Arbeta
ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg.
3. Tillsätt
därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
4. Dela
degen i ca 30 lika stora bollar och fyll dem med dadelmassa genom att trycka ut
en mördegsboll till en platta. I mitten på plattan lägger du en liten klick
dadelmassa. Vik in kanterna på degen över dadelmassan och rulla den till en
jämn boll. Har du en kakstämpel kan du använda den för att trycka till så att
kakan blir jämnplatt men annars går det lika bra att trycka till med handen.
5. Lägg
kakorna på bakpappersbeklädda plåtar och grädda varje plåt i mitten av ugnen i
ca 15 minuter. De ska bara precis börja få färg på kanterna men fortfarande
vara ljusa.
6.
Servera
direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Källa: Köket.se http://mykitchenstories.koket.se/category/marockanskt