Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 2 augusti 2021

Mör nötkött – marinerat och stekt



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nötkött – marinerat och stekt          

Jag skulle marinera och steka bitar av nötkött för att laga – ”Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker” efter ett recept från Facebook, från gruppen ”Vi som gillar asiatisk mat”, recept av @Dennis Svalin och @Susanne Svalin.  Jag kom inte längre än att steka köttet. Köttet blev så mör, det bara smälte i munnen, så gott! Det gick jättefort att steka köttet, man slapp momentet när köttet släpper all vätska och olja stänks i köket! Det är första gången jag åt nötkött utan att få ont i käkarna!

Detta är receptet till hela rätten:

Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker

400g ryggbiff

Marinad:
3 tsk bikarbonat
1 tsk mald ingefära
2msk japansk soja (kikkoman)
1 ½ msk thai soja (Maggi)
2 msk majsstärkelse (maizena)

350 g nudlar med biffsmak
1 grön paprika
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk bambuskott (227 g)
1 burk vattenkastanjer (227g)
ca 125 g färska champinjoner
ca 8 knippen broccoli
3 msk soja (Maggi)
1 msk hemmagjord sweet chili sås (annars 3 msk köpt)
1 tsk sambal oelek
1 msk soltorkade tomater pasta
1 msk limejuice
½ dl oystersås
3 msk hoisinsås
½ msk fisksås
svartpeppar

sesamfrön till garnering
sallad till garnering

 

  • Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av.
  • Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Låt köttet marineras i minst två timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Låt köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen.
  • Strimla paprikan, hacka löken och vitlöken. Skölj bambuskotten och vattenkastanjerna i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. Skiva champinjonerna.
  • Smörstek champinjonerna, krydda med salt och vitpeppar – ställ åt sidan.
  • Stek bambuskotten och vattenkastanjerna lagom mjuka i olja – ställ åt sidan.
    Stek paprikan lagom mjuk tillsammans med löken och vitlöken i olja – ställ åt sidan. Stek broccolin i lite olja – ställ åt sidan.
  • Stek köttet snabbt i lite olja i en gryta, tillsätt sen resten av ingredienserna.
  • Blanda soja, sweet chilisås, sambal oelek, pastan, limejuicen, oystersåsen, fisksåsen och svartpeppar och häll detta i grytan.
  • Koka nudlarna enl. förpackningen. Tillsätt nudlarna i grytan eller ha dem separat, för sig..
  • Garnera med sesamfrön och lite sallad.


 

Koreanska pannkakor med skaldjur och salladslök - Haemul Pajeon


 

 

 

 

 

 





 

4 stora pannkakor

Smeten:
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl vatten
salt
peppar

Fyllningen:
4 salladslökar
200 g skaldjursmix/räkor

Cho ganjang – dippsåsen:
0,5 msk socker
1 msk risvinäger
1 msk vatten
1 tsk gochugaru
2 msk ljus sojasås

Gör så här: 

  • Blanda samman allt till smeten.
  • Hacka salladslöken i 5 cm långa bitar.
  • Tillsätt salladslöken och skaldjuren till smeten.
  • Hetta upp mycket olja i en panna, sleva över en fjärdedel av smeten och stek till en pannkaka på medelhög värme. Rätta eventuellt till salladslöken så den är disponerad relativt jämnt över pannkakan. Vänd så pannkakorna får lite färg på båda sidor.
  • Blanda samman allt till dippsåsen.


 

 









 

 

 

Klipp pannkakorna i mindre bitar med en sax och servera dem med dippsåsen.

KällaHär:

 

 
Blogglista.se