Blogg-Topplista Elenas recept: Gogoşi/Munkar

torsdag 19 november 2009

Gogoşi/Munkar

1_munkar_Elenas
(Ca 48 st.)

500 g vetemjöl
3 ägg
3 msk socker
25 g jäst
50 g smör
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
ca 3 dl mjölk
Fritering:ca 1 l rapsolja eller majsolja, ej olivolja
Garnering:florsocker

Gör så här:
Fördeg:Värm mjölken.
Rör i en bunke jästen, 1 tsk socker, varmt mjölk – ca 1 kopp och lite vetemjöl till en smet lite tjockare som den till pannkakor. Strö lite vetemjöl ovanpå och låt den jäsa, ca 30 min.

2_munkar_Elenas


Blanda – i en stor bunke – resten av vetemjölet med dem andra ingredienserna och fördegen.

3_munkar_Elenas


Knåda degen och låt den jäsa ca 1 timme.
4_munkar_Elenas

Kavla degen till en platta ca 1 cm tjock och stansa rundlar med diametern på ca 5 cm. Låt jäsa ca 30 min.

5_munkar_Elenas

Värm olja i en kastrull. Gör en test innan munkarna läggs i: lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom – ca 180 grader.
Lägg några degbitar åt gången, med ovansidan neråt i kastrullen. Fritera degbitarna, vänd dem några gånger i oljan så att de blir jämt friterade.

6_munkar_Elenas

Ta upp dem och lägg dem på hushållspapper så att oljan rinner av.

7_munkar_Elenas

När de är kalla, rulla de i florsocker.

8_munkar_Elenas

Obs! Om degen kavlas tunnare – då blir munkarna ihålliga och kan fyllas med vaniljkräm eller sylt.

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se