Blogg-Topplista Elenas recept: Cremă de zahăr ars 2/Crème Caramell 2

torsdag 26 mars 2009

Cremă de zahăr ars 2/Crème Caramell 2


(Klicka på bilden, för en större bild.)

Caramell:150 g strösocker
1 msk vatten

Pudding:1 liter mjölk 3 %
6 ägg
1 msk vaniljsocker
6 msk socker

Tillagning - Caramell:

Värm under omrörning socker och vatten i en kastrull tills allt socker är smält och caramellen är brun! Bränn den inte för mycket för då smakar det bara bränt.
Vippa kastrullen åt alla håll, så att både botten och sidor täcks med caramell.
Tillagning - Pudding:


Vispa upp ägg och socker till en vit och skummig smet.
Koka upp mjölken. Låt den kallna.

Vispa ned mjölken i smeten. Tillsätt därefter vaniljsockret.
Sila sedan smeten ned i formen.
Ställ formen i vattenbad (form med hett vatten i) i ugnen på ca 200 grader.
(Jag skulle ha haft en djupare form med vatten i...)

Crèmen är klar när den släpper kastrullens kanter.
Sedan tas crèmen ut ur ugnen och vänds på ett fat, så att caramellen kommer uppåt.
Låt kallna, helst ett dygn, i kylskåp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul blogg! Din creme caramell verkar supersmaskig! Vad är det förresten för skillnad på creme brulé och creme caramell?

Elena sa...

Hej åsa!

Kul att du har hittat min blogg!

Skillnaden mellan crème caramell och crème brullé är:
- crème caramell görs med mjölk/crème brullé görs med vispgrädde
- crème caramell görs med hela ägg/crème brullé görs bara med äggulor.
- crème caramell görs med ett sockerlag som bränns i kastrullen, ovanpå hälls mjölken blandat med äggen och socker/till crème brullé hälls ägg och vispgrädde, etc. i formar, gräddas och efteråt täcks crèmen med (brun)socker som bränns med en brännare eller under grill i ugnen.

åsa sa...

tack tack, du kan dina grejer :)

ska absolut testa att baka din creme caramell någon gång!

 
Blogglista.se