Blogg-Topplista Elenas recept: Experiment: Scutecele Domnului/ Valnötskaka

måndag 26 januari 2009

Experiment: Scutecele Domnului/ Valnötskaka

















I Rumänien, till jul, brukar man baka en kaka gjord på tunna degplattor som torkas och gräddas på en plåt på gasspis. Då får degplattorna prickar på grund av bubblorna som bildas och bränns vid gräddningen och kakan får en intressant röksmak.
Efteråt doppas degplattorna i ett sockerlag och varvas med malda valnötter, socker och rivet citronskal, i flera lager.

Jag har gjort ett experiment: i stället för att kavla och grädda dessa plattor, har jag använt hårt tunnbröd. Resultatet var lika gott som originalet!

Kakan kan göras flera dagar innan det är dags för servering.

Kuriösa: i Rumänien heter denna kaka ”Jesus blöjor”...


Detta behövs:

1 paket hårt tunnbröd

Till sockerlag:
600 ml vatten
6 msk honung eller socker
lite whiskey eller rom

Nötblandning:
500 g malda valnötter
1,5 dl strösocker
rivet citronskal av en citron


















Blanda valnötter, socker, citronskal i ett skål.


















Koka vattnet. Rör i honungen och whiskey/rom.
(Tips: Koka vattnet i två omgångar: koka först 300 ml vatten med honung plus rom. Koka sedan 300 ml vatten till. På det sättet kallnar inte vattnet när brödet dopas i sockerlagen.)
















Häll sockerlagen i en form.
Doppa en tunnbrödsplatta i sockerlagen,


















Lägg tunnbrödsplattan i en form.
Strö på lite av nötblandningen.
















Fortsätt så med resten av tunnbrödsplattorna.
Sista lagret ska vara nötblandning.
















Lägg en folie på kakan, omslut väl.
Lägg en skärbräda på kakan.
Lägg några konservburkar eller annan tyngd på kakan.


















Låt den stå svalt/kallt i några dagar (2 – 3 dagar).
Skär kakan i bitar.

Mina julkakor:

P.S. Har skickat mail med receptet till Polarbröd, dem som bakar "Gene hårt tunnbröd" - är nyfiken att se om jag får någon kommentar...

6 kommentarer:

Anne sa...

Oj, intressant och annorlunda :) Låter gott!!

Elena sa...

Det är jätte gott!
Och miljövänligt: ingen el behövs!

Anonym sa...

Mycket spännande recept Elena! Vi tar det vidare och publicerar det på vår hemsida www.polarbrod.se. Dessutom gör vi ett inlägg på vårt intranät så alla våra bagare får inspireras av ett recept med Norrland och världen i samklang!
Bästa hälsningar
Helena Rönnmark
Polarbröd

kryddburken sa...

Men du, det där lät intressant! Hoppas du får ett svar från Gene!

anca sa...

Bravo Elena! Bra jobbat med bloggen. Jag är också från Rumänien och tycker om dina inlägg. Smaskiga recept också!!!
/Anca

Elena sa...

Tack Anca!

Välkommen tillbaka!

 
Blogglista.se