Ingredienser:
4 bitar av kalvkött (osso buco)
1 lök, skivad
1 fänkål, skivad (eller 2 – 3 selleristjälkar)
2 morötter, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lagerblad
några rosmarinkvistar
några timjankvistar
salt
peppar
200 ml passade tomater
2 msk olivolja
1/2 kopp vitt vin
400 ml buljong gjord på kalvfond
För servering:
risotto
gremolata
• Värm
ugnen till 170 - 180 ° C.
• Snitta
köttets kanter. Bind köttbitarna med kökssnöre. Denna operation är
nödvändig för att bevara, efter kokning, köttets specifika form. Salta och peppra
köttet.
• Hetta
upp oljan i en stor gryta. Brynt köttet 2 minuter på varje sida på medelhög värme.
Glöm inte köttets "kanter". Ta bort köttet på ett fat.
• Tillsätt
lök i grytan, fänkål och morötter och minska värmen. Salta och peppra
grönsakerna och koka i 4-5 minuter eller tills löken är genomskinlig. Tillsätt
vitlök och stek i några minuter till.
• Häll
vinet i grytan och sjud blandningen försiktigt tills vinet avdunstar helt.
• Tillsätt
timjan, lagerblad, rosmarin och fond och låt landningen koka lite. Lägg till köttbitarna.
Vätskan bör nå upp till hälften av deras höjd. Om det behövs, häll i lite fond
till.
• Ringla
generöst med sås över köttet, täck med lock och sätt grytan i ugnen. Låt koka i
2 - 3 timmar, eller mer tills köttet lossnar från benet.
• Tillsätt
passerade tomater och låt koka i 10 min. till. Ta av locket och låt koka i 10
min till eller tills såsen tjocknar.
Medan köttet tillagas i ugnen, förbered risotto och
gremolata.
Risotto:
8-9 dl
grönsaksbuljong
2
schalottenlökar, finhackade
2 msk
olivolja
4 dl
arborioris
1 dl
vitt vin
1
vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl
parmesan, färskriven
2 msk
smör
• Koka
upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs
lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken
är glansig.
• Häll
i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll
i vin, låt koka under omrörning.
•
Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt
ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset
har lätt tuggmotstånd.
•
Tillsätt smör och parmesan.
•
Smaka av med salt och peppar.
Gremolata:
4 msk persiljablad,
finhackad
1 - 2
vitlöksklyftor, skalade och finhackade
skal
av en citron
Blanda
allt.
Servera
så här: lite sås, en bit kött, risotto och lite gremolata ovanpå.
Osso
buco kan också serveras med polenta eller potatismos.
Källa:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar