Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 1 mars 2017

Kladdkaka med vit choklad




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

 
·        150 g vit choklad
·        150 g smör
·        2 dl socker
·        2 dl vetemjöl 
·        1 tsk vaniljsocker
·        3 ägg
·        1 tsk rivet citronskal
 

Glasyr:

 
·        2 dl crème fraiche
·        0,5 dl florsocker
·        1 tsk vaniljsocker
·        1 granatäpple
 

Gör så här:

1.     Smörj och bröda en rund form med löstagbar kant.
2.     Smält choklad och smör i en skål över vatten, låt svalna lite. (Värm inte för länge!!!!)
3.     Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med choklad/smörblandningen,
tillsätt ägg och citronskal och rör till en slät smet.
4.     Häll i formen och grädda i 30 min på 175° C.

Glasyr:

1.     Rör ihop crème fraiche, florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren över den kalla kakan.
2.     Skär runtom granatäpplet med en kniv, utan att förstöra kärnhuset. Vrid sedan de båda halvorna åt motsatt håll tills de lossnar. Vänd en halva upp och ned mot handflatan. Ställ en bunke under och slå på halvans skal med en träslev.
3.     Strö kärnorna över kakan.
 

söndag 26 februari 2017

Saftigt potatisbröd




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • ca 6oo g potatis
  • 650 g (9 dl) vetemjöl
  • 2 dl vatten (från potatiskoket)
  • 4 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • ½ paket jäst
  • 1 tsk brunsocker

Gör så här:

1.     Tvätta potatisen. Koka potatisen med 2 tsk salt. Häll av vattnet men spara ca 2 dl vatten. Låt potatisen kallna. Skala av och riv dem.
2.     Rör jästen med sockret till blandningen blir tunn. Blanda med 2 tsk vetemjöl. Strö lite vetemjöl över blandningen och låt blandningen vila ca 15 min. Häll i vattnet och blanda lite.
3.     Blanda potatis, vetemjöl och 2 tsk salt. Tillsätt jästblandningen och oljan. Knåda till en deg. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i ca 40 min.
4.     Dela degen i två delar. Gör så här med varje del: platta till degen, forma den till en avlång degplatta. Rulla från ena korta sidan mot mitten. Strö lite vetemjöl på den öppna degdelen. Vänd degen på en mjölad köksduk och forma degen så rund som möjligt. Täck de två degklumparna med en annan köksduk och låt dem jäsa i ca 40 min.
5.     Sätt ugnen på 190 °C. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Vänd degklumparna på bakplåten (skarven blir uppåt nu). Sätt plåten i den nedersta delen av ugnen. Använd ångfunktionen på ugnen eller sätt en kastrull med vatten på ugnens botten. Grädda i ca 45 min. Låt bröden svalna på galler.












Källa (se flera bilder här).
 
Blogglista.se