Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 16 oktober 2018

Kvittenchutney


 
Chutney är en tjock sås av indiskt ursprung som innehåller frukt, vinäger, socker och kryddor. Njut av denna läckra chutney med lite ost, till indiska rätter, etc.
1 kg kvitten (blev ca 750 g rensad frukt)
1 dl äppelvinäger
375 g socker
ca. 50 g färsk ingefära
1 - 2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlika
1 tsk kanel
1 nypa salt
skal av en halv citron
chili eller lite sambal oelek


Gör så här:
Använd helst ekologiska kvitten - skär dem i fyra delar.
Koka i 1,5 l vatten i ca 10 min, i en kastrull. Låt svalna och sedan ta bort skalet och kärnhuset. Skär frukten i små bitar.
Skala in ingefära och skär i tunna skivor, hacka vitlöken, skär citronskalet i remsor. Blanda sedan alla ingredienser och kryddor i kastrullen och koka över medium värme i ca en timme.

Häll den varma chutneyn i steriliserade varma glasburkar (i ugn på 150°C, ca 20 min), sätt på locken (som har kokats i några minuter).


Det blev 3 x 400 g burkar.

måndag 17 september 2018

Smörrebröd med rostbiff
























Till 1 port:

1,5 skivor rågbröd
smör
sallad
4 skivor rostbiff
remoulad
inlagd paprika
oliver
pepparotpasta (på tub)



Bred smör på brödet.
Lägg på salladsblad.
Lägg en klick remoulad på varje rostbiffskiva och rulla rostbiffskivorna.
Skiva inlagd paprika, lägg det på brödet.
Lägg oliverna på brödet.
Lägg en klick pepparrot i mitten.

torsdag 12 juli 2018

Fläskytterfilé i sockerkaksform



















Lättlagad och god kötträtt, där köttet blir saftigt och smakrikt eftersom det bakas i sin sås.

Till 4 portioner:


800 – 1000 g fläskytterfilé (urbenat kotlettrad)
3 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja
1 dl rårörda lingon
ca. 3 - 4 msk maizena


Till servering:

kokt potatis
sallad

Gör så här:
1.     Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.

2.     Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemperatur, det tar ungefär 1,5 timme – 2 timmar.

3.     Ta upp köttet, skär köttet i tunna skivor. 
Sila såsen, blanda maizena med lite kallt vatten, häll dei i såsen och koka i några minuter. Servera med kokt potatis och en sallad eller med ugnsrostade grönsaker.


lördag 26 maj 2018

Marockanska mördegskakor med dadelfyllning




















Småkakor som smälter i munnen.
Ca 30 st.
Ingredienser (dadelfyllning):

250 g mjuka dadlar
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen kardemumma
1 msk smält smör eller matolja
1 msk apelsinblomvatten (eller 2 tsk rivet apelsinskal + 1 msk vatten)

Gör såhär:


1.     Kärna ur dadlarna och mixa till en slät smet i matberedare.
2.     Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ytterligare någon minut. Ställ åt sidan medan du gör mördegen.
Ingredienser (mördeg):

250 g rumstempärerat smör
6 dl vetemjöl

2 dl florsocker
2 äggulor
2 msk vatten

Gör såhär:
1.     Sätt ugnen på 175°C.
2.     Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg.
3.     Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
4.     Dela degen i ca 30 lika stora bollar och fyll dem med dadelmassa genom att trycka ut en mördegsboll till en platta. I mitten på plattan lägger du en liten klick dadelmassa. Vik in kanterna på degen över dadelmassan och rulla den till en jämn boll. Har du en kakstämpel kan du använda den för att trycka till så att kakan blir jämnplatt men annars går det lika bra att trycka till med handen.
5.     Lägg kakorna på bakpappersbeklädda plåtar och grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska bara precis börja få färg på kanterna men fortfarande vara ljusa.
6.    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

 
 
Blogglista.se