Blogg-Topplista Elenas recept: Paella med räkor och smulad chorizo

torsdag 14 januari 2021

Paella med räkor och smulad chorizo


 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

6 pers.

400 skalade jätteräkor
300 g chorizo, smulad
1 stor röd paprika
1 fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater, avrunna och grovhackade
1 burk kronärtskockor, avrunna och kvartade
1 citron, i klyftor
1 msk hackad persilja
1/2 msk paprika pulver (rökt)
1 liter kycklingbuljong
1 pkt saffran
1 dl torrt vitt vin
3 dl arborioris
salt, peppar

Gör så här:

  • Dra skinnet av chorizon och smula sönder innehållet i olika stora smulor.
  • Tärna paprikan och fänkålen.
  • Hacka löken och vitlöken.
  • Låt tomaterna rinna av och grovhacka dem.
  • Koka upp kycklingbuljongen och tillsätt saffranet så det får ligga och dra.
  • Klyfta citronen.
  • Hacka persiljan.
  • Stek chorizon i en stor stekpanna med höga kanter på medelhög värme i lite olivolja tills väl brynt, cirka 8 minuter, tillsätt sedan paprika och fänkål och stek vidare i ett par minuter tills även de har fått färg och för sedan över alltihop till en skål.
  • Tillsätt lite olivolja till stekpannan tillsammans med hackad lök, grovhackade tomater och vitt vin och stek under omrörning tills det kokat ihop till en klibbig, brynt smet, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt vitlöken, paprikapulver och ris och stek vidare under omrörning i ett par minuter tills riset blir lite genomskinligt. 
  • Tillsätt kyckling- och saffransbuljongen.
  • Tillsätt allt som stektes innan (chorizo, paprika, fänkål), salta och peppra efter smak, och låt det hela koka kraftigt tills vätskan är ungefär i nivå med riset, cirka 8 – 10 minuter. Sänk värmen till lägsta, tillsätt räkor och kronärtskockor till pannan, sätt på lock och låt det sjuda tills vätskan kokat in och riset är genomkokt, cirka 10 minuter till. Rör inte runt riset i pannan.
    Kontrollera att riset är genomkokt – om inte, tillsätt en liten skvätt vatten eller vätska från tomatburken, tills det är färdigt. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiration:  http://www.ätabörman.se/recept/paella-med-rakor-och-smulad-chorizo/

 

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se