8 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk torrjäst
2 dl valnötter
4 dl kallt vatten
(plus vetemjöl till utbakning)
Blanda i en stor skål de torra ingredienserna.
Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig.
Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12 – 18 timmar.
Sätt ugnen på 225°C. Ställ en gryta med lock (som tål ugnsvärmen) i ugnen så den blir riktigt varm.
Ta upp degen på riktigt mjölat bakbord och dra ihop ändarna
till en rund bulle.
Lägg bullen med skarven neråt i en en korg eller skål med bakplåtspapper.
Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
Ta ut den varma grytan från ugnen och lägg i degen med bakplåtspapper.
Sätt på locket.
Grädda i mitten av ugnen för 30 minuter (beroende på ugn
och hur välgräddad skorpa du vill ha). Eventuellt låt brödet gräddas utan lock
ett par minuter för brunare skorpa.
Låt brödet kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa på brödet, täck med en handduk. Låt kallna helt innan du skär i skivor.
(OBS! Det går lika bra att hälla degen i skålen/korgen med bakplåtspapper i.)
Källa: Valnötsbröd i gytjärnsgryta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar