I Rumänien äter man Colivă vid minnesceremonier, för att hedra de döda.
Coliva är så gott så att man kan äta det som en vanlig efterrätt, utan någon speciell anledning. Nu för tiden kan man köpa Colivă på konditorier (i Rumänien) men då heter det ”Grâu dulce” (Söt vete).
Colivă görs med vetekorn. Eftersom jag inte har hittat
vetekorn på Ica (!), använde jag kvarngryn. (Efteråt kom jag på att jag kunde
använda spelt som jag hade redan hemma. Det får bli spelt nästa gång.)
Ingredienser:
(till ca 8 portioner)
- 200 g kvarngryn = 3,5 dl
- 50 g – 100 g valnötter
- 100 g (8 st.) Digestivekex
- Rivet skal av en citron
- 1 tsk Ceylonkanel
- 1,5 dl honung
- ¼ tsk vaniljpulver
- 2 tsk romessens (jag hade
Jamaica rom)
- (ev. florsocker)
- För dekoration: godis, kakao, etc.
Gör så här:
1.
Koka kvarngryn. Det behövs mer vatten än det som står
på förpackningen. Tillsätt mer vatten efter hand. Koka ca en timme tills alla
gryn har öppnat sig. Det ska vara som en tjock gröt/risotto. Låt den svalna.
2.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort
skalet. Hacka nötterna grovt.
3.
Krossa kexen till fina smulor.
4.
I en skål, blanda gröten med 5 msk. av kexsmulorna och
de andra ingredienserna. Smaka av och tillsätt mer av citronskal, vanilj eller
romessens, etc., efter tycke och smak.
5.
Häll gröten på en tallrik och platta till den. Strö
över resten av kexsmulorna. (Man brukar ha florsocker ovanpå kexsmulorna men
jag ville inte ha det.) Ska det serveras i de dödas minne – då dekorerar man
med ett kors gjort av godis eller kakao.