Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 23 februari 2017

Colivă




















I Rumänien äter man Colivă vid minnesceremonier, för att hedra de döda.
Coliva är så gott så att man kan äta det som en vanlig efterrätt, utan någon speciell anledning. Nu för tiden kan man köpa Colivă på konditorier (i Rumänien) men då heter det ”Grâu dulce” (Söt vete).
Colivă görs med vetekorn. Eftersom jag inte har hittat vetekorn på Ica (!), använde jag kvarngryn. (Efteråt kom jag på att jag kunde använda spelt som jag hade redan hemma. Det får bli spelt nästa gång.)

Ingredienser:
(till ca 8 portioner)

  • 200 g kvarngryn = 3,5 dl
  • 50 g – 100 g valnötter
  • 100 g (8 st.) Digestivekex
  • Rivet skal av en citron
  • 1 tsk Ceylonkanel
  • 1,5 dl honung
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 2 tsk romessens (jag hade Jamaica rom)
  • (ev. florsocker)
  • För dekoration: godis, kakao, etc.

Gör så här:

1.     Koka kvarngryn. Det behövs mer vatten än det som står på förpackningen. Tillsätt mer vatten efter hand. Koka ca en timme tills alla gryn har öppnat sig. Det ska vara som en tjock gröt/risotto. Låt den svalna.
2.     Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet. Hacka nötterna grovt.
3.     Krossa kexen till fina smulor.
4.     I en skål, blanda gröten med 5 msk. av kexsmulorna och de andra ingredienserna. Smaka av och tillsätt mer av citronskal, vanilj eller romessens, etc., efter tycke och smak.
5.     Häll gröten på en tallrik och platta till den. Strö över resten av kexsmulorna. (Man brukar ha florsocker ovanpå kexsmulorna men jag ville inte ha det.) Ska det serveras i de dödas minne – då dekorerar man med ett kors gjort av godis eller kakao.
 

tisdag 7 februari 2017

Gulaschsoppa















Ingredienser:
  • 1 kg nötkött
  • 2 msk vetemjöl
  • olja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 morötter, tärnade
  • 2 selleristjälkar, tärnade
  • 1 röd paprika, rensat, tärnad
  • 5 vitlöksklyftor, rivna
  • 4 msk paprikapulver (helst rökt)
  • 2 msk kummin, malet
  • 60 g/4 msk tomatpasta
  • 3 lagerblad
  • 2 l buljong (tärning och vatten, eller fond och vatten)
  • 4 potatisar, skalade och skurna i tärningar
  • salt
  • svart peppar
  • crème fraiche
  • persilja

Gör så här:

  1. Skär köttet I små kuber. I en bunke, blanda mjölet med 1 tsk salt och 1 tsk svart peppar. Tillsätt köttet och blanda så att köttet tacks med blandningen.
  2. Heta upp 1 msk olja i en stor stekpanna och bryn köttet i flera omgångar. Lägg brynt kött åt sidan medan resten av köttet bryns. Bryn inte mycket kött åt gången. Köttet ska bli brynt, inte kokt.
  3. Heta upp lite olja i en stor gryta. Tillsätt lök, morötter, selleri, peppar och vitlök. Stek i ca.10 min. eller tills de mjuknar.
  4. Tillsätt köttet, paprika, kummin, tomatpasta och lagerblad, häll i buljongen.
  5. Sätt på locket och små koka för ca 1,5 timmar tills köttet blir mört. Tillsätt potatisen och fortsätt koka i ca 20 min. till. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med crème fraiche och lite hackad persilja.

 
Blogglista.se