850 g – 900 g vetemjöl
1 ägg
jäst 50 g
250 ml borṣ*
500 g ister
1 ägg
jäst 50 g
250 ml borṣ*
500 g ister
Fyllning: ca 300 g Turkish Delight eller dadlar, eller marmeladkulor…)
Florsocker att pudra gifflarna när de är klara.
*) Borṣ - en sur vätska som används i Balkan och Östeuropa för
att göra sura soppor.
Kan ersättas med vitt vin.
Kan ersättas med vitt vin.
Gör så här:
Blanda vetemjöl, ägg, jäst och ister till en mjuk deg.
Låt degen jäsa i 1,5 timmar.
Blanda vetemjöl, ägg, jäst och ister till en mjuk deg.
Låt degen jäsa i 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 175˚ C.
Ta en bit deg, stor som en knuten näve. Kavla degen till en platta på 2 mm – 3 mm. Med hjälp av en tallrik (jag använde en tallrik som hade 22,5 mm i diameter) och en kniv skär ut degplattan.
Ta en bit deg, stor som en knuten näve. Kavla degen till en platta på 2 mm – 3 mm. Med hjälp av en tallrik (jag använde en tallrik som hade 22,5 mm i diameter) och en kniv skär ut degplattan.
Dela degplattan i 4 delar. Dela varje bit i tre delar. Det blir 4 x 3 = 12 trekanter.
Lägg en bit Turkish Delight
(eller annan fyllning) på varje trekant och rulla dem från basen till spetsen.
Lägg dem på en plåt (den behöver inte smörjas) och låt dem jäsa i ca 15 min.
Grädda dem ca 35 min.
Låt gifflarna svalna lite
och pudra dem med florsocker.
Fortsätt så med resten av
degen – under tiden en plåt är i ugnen förbereds nästa plåt.