Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 10 oktober 2010

Kycklingleverpaj



















(4 port.)

En krämig, smakrik paj.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g kycklinglever
2 gula lökar
1 msk smör
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong

2 äggulor
2 hela ägg
svartpeppar
3 dl riven, lagrad ost

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175˚.
Dela kycklinglevern i bitar. Hacka löken. Bryn kycklinglever och lök i smör i en het stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser, utom ägg och ost. Låt det hela sjuda i några minuter.

Sila ner såsen i en bunke. Låt den svalna och rör ner ägg och gulor. Smaka av med salt och peppar.
Blanda sås och lever och häll det i det förgräddade pajskalet. Strö över ost och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.

fredag 8 oktober 2010

Saftiga polska kringlor



















Saftiga kringlor som påminner mig om rumänska "Mucenici".

Till 12 st:

150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
125 g socker
0,5 tsk salt
ca 800 g vetemjöl
75 g honung

Fyllning:
100 g smör
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
200 g malda valnötter

Honungsvatten:
100 g honung
1 dl vatten

- Smula jästen i en bunke. Strö över lite socker och rör i lite med en sked.
- Värm mjölken till ca 37˚C och häll den ovanpå jästen. Tillsätt resten av sockret, vetemjölet, smöret, honungen och saltet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen.
- Dela degen i tre delar.
Gör så här med varje degbit:
- Kavla degen till en rektangel på ca 30 cm x 40 cm. Bred på lite av smörblandningen.


















- Vik degplattan på mitten.
- Skär remsor på ca 3 cm bredd. Skär varje remsa på mitten men inte helt igenom – se bilden.


















- Snurra degremsorna till en kringla.


















- Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.

- Pensla med vispat ägg och strö på malda valnötter.


















- Grädda i 200˚C i ca 15 minuter.



















- Värm vattnet och blanda det med honungen.


















- Pensla kringlorna med honungsvattnet.


















Inspiration: Maria Elena/culinar.ro

torsdag 23 september 2010

Smörgåstårta med varmröktlax och räkor

 


















(6 - 8 port.)

15 st. brödskivor
(3 lager x 5 brödskivor per lager)

Fyllning 1:
200 g varmröktlax
3 st. salladslökar, skivade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
4 - 5 tsk citronjuice

Fyllning 2:
6 ägg, hårdkokta
250 g räkor, skalade och hackade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt

Garnering:
300 g Philadelphia
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
200 g kallrökt lax, skivad
250 g räkor, skalade
200 g kräftstjärtar i lake
1 ask cocktailtomater
1 citron
1 påse ruccolasallad

(en rund form på 24 cm i diameter)

Fyllning 1:
Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.

Fyllning 2:
Dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Garnityr:
Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.

Montering:
(Använd en form med lösbar kant.)
Kantskär brödskivorna.
Smörja kanterna på 4 brödskivor och lägg de i formen.
Komplettera genom att skära den 5:e brödskivan i små bitar och lägg till brödbitarna där det behövs tills brödlagret är komplett.
Bred fyllning 1 på detta lager.
Lägg på brödskivor till andra brödlagret.
Bred fyllning 2.
Avsluta med ett lager bröd.


















Plasta och ställ formen i kyl.

Garnering:
Blanda Philadelphia med yoghurten.
Flytta tårtan till serveringsfatet. Lägg pappersremsor på serveringsfatet för att skydda serveringsfatet. Ta bort formens kant.
Bred ut ost- och yoghurtröran jämnt över tårtans kant och ovansida.
Tryck fast ruccola på kant och ovansida.


















Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor.

















söndag 19 september 2010

Gulasch



















6 port.

0,5 dl vetemjöl
2 msk paprikapulver
1 tsk kummin
1 krm kajennpeppar
0,5 tsk salt
600 g grytbitar av nöt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
4 dl köttbuljong (tärning + vatten)

• Blanda mjölet med alla kryddor och vänd köttbitarna i det. Lägg köttet i en gryta.
• Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor. Hacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikorna i stora bitar.
• Lägg över lök och paprika i grytan. Häll över köttbuljong.
• Ställ in grytan med lock på i ugnen i 200˚C. Låt stå 1-1,5 tim.
• Servera gulaschen med en klick gräddfil, kokt potatis eller ris och en grönsallad.

lördag 18 september 2010

Choklad- och aprikosbiscotti



















200 g vetemjöl
25 g siktad kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
75 g torkade aprikoser, hackade
100 g strösocker
4 ägg, lätt vispade

Sätt ugnen på 160ºC. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla ingredienser. Forma degen till en rulle. Lägg rullen på plåten. Tryck rullen lite, på toppen. Grädda i 30 min. Låt rullen kalna.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor, lägg bitarna på plåten och grädda i ytterligare 12-15 min tills de blir hårda.

tisdag 14 september 2010

Lövbiffsrulader med champinjon- och baconfyllning

























(4 portioner)

8 lövbiffar, ca 700 g
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk mörk oxfond, konc
2 dl matlagningsgrädde
8 tandpetare
salt, svartpeppar

Champinjon- och baconfyllning:
2 schalottenlökar
400 g champinjoner
240 bacon
1 msk smör
2 msk hackad bladpersilja

Servera med:
sallad
klyftpotatis eller potatismos

• Rumstemperera köttet., salta och peppra köttet lätt.
• Champinjon- och baconfyllning: Fräs hackad lök, hackade champinjoner och strimlat bacon i en stekpanna med smör tills det får färg. Tillsätt 2 msk persilja och rör om.
• Lägg en sked fyllning på varje lövbiff och rulla ihop till rulader. Fäst med en tandpetare längs med ruladen.

















• Bryn ruladerna runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt vatten, oxfond och matlagningsgrädde och låt puttra 10 minuter. Blev det lite fyllning kvar kan det läggas i såsen.
• Ta upp ruladerna och ta bort tandpetarna. Lägg ruladerna i en form och slå över skysåsen. Garnera med persilja. Servera med sallad och klyftpotatis.

lördag 11 september 2010

Wokad lövbiff



















(2 port.)

4 st. lövbiff
1 st. zucchini
1 st. broccoli
1 st. paprika
lite olja

Woksås 1:
1 tsk Sambal oelek
1 msk soya
juice från 0,5 st. lime
1 msk sesam olja
1 tsk socker

eller

Woksås 2:
1 dl hoisinsås
2 msk soya
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja

• Strimla och stek lövbiffen i omgångar.
• Hacka zucchini och paprika i stora bitar. Dela broccoli i små buketter.
• Fräs grönsakerna i omgångar.
• Blanda ingredienserna till woksåsen.
• Blanda köttet med grönsakerna.
• Häll över woksåsen.
• Koka i några minuter.

Servera med nudlar.
 
Blogglista.se