Blogg-Topplista Elenas recept: Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien

lördag 27 juni 2009

Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien

















Jag bara älskar denna kaka! Brukar baka den vid högtider - Jul t.ex.

Mitt recept blev publicerat i boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline och i Sydsvenskan för några år sedan. Kul!

Kakan har 4 bottnar, 2 lager med smörkräm, ett lager med aprikossylt och glasyr ovanpå.
Blir godare efter några dagar. Kan frysas.

Viktigt är att honungen som används är varm, ska inte vara mer än 2 msk. Mer honung gör att degen blir svår arbetad. Om det händer detta, värm varje degbit i mikrovågsugn i några sekunder, sedan är det lättare att kavla.

Bottnar - 4 st.· 400 g vetemjöl
· 1 ägg
· 150g socker
· 30 g smör
· 2 msk varm honung
· 2 ½ msk mjölk
· 1 tsk bikarbonat

Rör ihop ägget, sockret och smöret i en kastrull.
























Tillsätt honung, mjölk och bikarbonat. Rör allt på svag värme tills den blir tjock. Ta bort kastrullen ifrån värme.


















Tillsätt snabbt vetemjölet lite i taget och blanda.


















Knåda degen (OBS! Den är varm!).


















Dela degen i 4 delar.


















Kavla varje degbit med mycket vetemjöl.


















Grädda dem på smorda och mjölade plåtar - 175 grader, 4 min.


















Kräm:· 170 g smör
· 1 msk vaniljsocker
· 200 g socker
· 250 ml mjölk
· 2 msk mannagryn

Rör ihop smöret med vaniljsockret och socker.


















Koka ihop mjölken och mannagryn till en gröt. Låt den kallna.


















Blanda sedan gröten med smörblandningen.


















Glasyr:
· 3 msk vatten
· 3 msk socker
· 25 g smör
· 100 g blockchoklad

Allt kokas tills det blir tjockt.




































+ en liten burk aprikossylt
Lägg ihop kakan:

På första bottnen läggs hälften av krämen.


















På andra bottnen läggs aprikossylten.


















På tredje bottnen läggs resten av krämen.


















På fjärde bottnen läggs glasyren.












Låt kakan stå och vila i några timmar. Skär kakan i fina bitar.

















8 kommentarer:

Mary sa...

These slices seem so delicious!

åsa - hello sugar! sa...

så roligt, små bin på den här kakan kunde ju inte bli mer perfekt!! :)

kakan låter förresten jättegod!

Anonym sa...

Det år min favoritkaka, min mamma lagade den ofta när jag bodde i Kiev, Ukraina. Tack Elena!, Kateryna

Elena sa...

Det är min favoritkaka också, Kateryna!

Anonym sa...

Hej igen!

...om jag kommer ihog rätt så i Ukraina så förbereder vi degen på vattenbadet och fyllningen kan bestå av antingen:
- smör blandad med sockrad kondenserad mjölk, som stelnar vid långkokning i oöppnad burk

eller

- gräddfil blandat med strösocker/florsocker.

Kateryna Widenfors

Elena sa...

Tack, Kateryna!

Detta låter intressant - med kondensserad mjölk! Jag ska prova det!

Anonym sa...

Detta är den bästa kaka av alla kakor jag åt i Rumänien

Elena sa...

Det är min favoritkaka!
Ever!

 
Blogglista.se