söndag 28 mars 2010
Asiatisk nötstek med fänkål, äpple, ugnspotatis och äpplesås
(till 4 pers.)
· 800 g nötkött i bit
· 0,5 tsk peppar
· 1 msk röd currypasta
· 2 msk riven, färsk ingefära
· 2 msk hoisinsås eller soja
· 2 msk chilisås eller ketchup
· 1,5 tsk salt
Grönsaker:· 2 msk olivolja
· 6 – 7 potatisar
· 2 – 3 fänkål
· 3 äpplen
· 2 tsk farin-, strö- eller råsocker
Äppelsås:· 3 dl drickfärdig äppeljuice
· 3 msk koncentrerad kalvfond
· 1 msk stjärnanis
Servering:· färsk timjan
Sätt ugnen på 250˚C.
Torka och peppra köttet.
Blanda i en skål currypasta, riven ingefära, hoisinsås, chilisås och salt. Rulla köttet i blandningen. Det kan gärna stå och marineras kortare eller längre stund. (Hit kan förberedas).
Grönsaker: Häll ut oljan i en långpanna. Klyv potatisarna, vänd snittytan i oljan och lägg dem på kullriga sidan. Gör likadant med äpplena, kluvna och urkärnade med kulmått, och fänkålen delad i kvartar. Sockra äpplena. Lägg köttbiten med sitt goda kladd i långpannan och sätt pannan mitt i ugnen 20 minuter.
Ta ut långpannan, flytta över fänkål och äpple till ett fat (ugnssäkert form).
Blanda äpplejuice, kalvfond och anis och häll drygt hälften i långpannan med köttet och potatisen. Sänk ugnsvärmen till 150 ˚C och fortsätt ugnssteka 20 – 30 minuter tills köttet har innertemperatur 58˚C.
Ta ut långpannan, flytta potatisen till fatet med äpplen och fänkål och håll varmt i avstängd ugn. Lägg köttet på skärbräda med folie över. Låt köttet vila i några minuter.
Häll resten av juiceblandningen i långpannan, vispa ur den och sila över skyn i en kastrull och ge den ett uppkok, tillsätt även köttsaft som bildas.
Skär upp köttet i centimetertjocka skivor med vass kniv. Servera det med grönsakerna och den smakrika skysåsen.
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
fest,
gourmet,
herrmiddag,
huvudrätter,
lyx,
middag,
nyår,
nötkött,
tjejmiddag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Paste fericit Elena !
Merci, Poppy, si tie la fel!
Åh så gott det såg ut!
Oj detta såg otroligt gott ut, måste prova. Ska länka till det!
Lisa, husmor
Grattis till bokpubliceringen! Jättekul! Och din blogg blir bara bättre och bättre, förutom goda och inte alltför svårlagade ;-) recept, mycket snygga foton, och så visdomsorden.
Hurra/ Madeleine i Trelleborg
Remsan, Din husmor på nätet:
Allt var jättegott! Jag gillade tom fänkålen (jag hade lite svårt för den, innan).
Tack Madeleine!
Ett recept i en bok kan inte jämföras med flera poesibocker - som du skrev! Respekt!
Skicka en kommentar