Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 31 oktober 2017

Daal – indisk linsgryta





















För 4 personer:

2 msk matolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, urkärnad, hackad
1 msk färsk ingefära, riven
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl röda linser
70 g babyspenat
1 kruka koriander


Gör så här:
1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran.
2. Hetta upp olja i en panna och fräs lök, vitlök, chili och ingefära utan att det tar färg.
3. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut under omrörning.
4. Häll i krossade tomater, kokosmjölk och buljongtärningar, rör om och låt koka upp.
5. Tillsätt linserna och låt grytan sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är mjuka. Se till att linserna har kvar tuggmotståndet(al dente). Tänk på att grytan sväller efter hand, vilket gör att man kan behöva späda med vatten (ca 5 dl).
6. Blanda ner babyspenat och toppa med finhackad koriander.

Servera med naanbröd, couscous eller ris.

torsdag 11 maj 2017

Champinjon- och paprikasås





 



















2 gula lökar
1 morot 
50 g rotselleri
1 krm cayennepeppar 
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 dl vitvin
3 msk hummerfond
2 dl grädde
2 cl whisky
8 champinjoner
1 st. paprika
1 msk maizena
eventuellt: räkor eller kräftstjärtar

1. Fräs gul lök, morot och rotselleri i lite olivolja, lägg i tomatpuré, cayennepeppar, paprikapulver. Slå på vitt vin och hummerfond, reducera till hälften.

2. Tillsätt grädde. Koka upp på nytt, red av med maizena, smaka av med salt och peppar och tillsätt whisky på slutet.

3. Skär champinjoner och paprika i stora bitar, fräs dem i olja och blanda ner i såsen. Tillsätt (eventuellt) räkor eller kräftstjärtar utan att låta det koka mer.

Servera med pasta eller fisk.
 
Blogglista.se