http://www.dagmarskitchen.se/2012/11/brunsviger-mitt-danska-arv/
Kakan påminner mig om rumänska Cozonac.
Brunsviger – enkelt att göra och supergott!
Ingredienser:
250 g vetemjöl
3 msk socker
1 nypa salt
75 g smör
25 g jäst
1,5 dl mjölk
Glasyr:
75 g muscovadosocker
75 g smör
en nypa salt
Gör så här:
- Blanda mjöl, socker, citronskal och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ned det i mjölblandningen med händerna eller med en gaffel. Det blir som en torr smuldeg.
- Värm mjölken till 37°C och lös upp jästen där i. Tillsätt degspadet till mjölblandningen och arbeta ihop till en glansig och smidig deg direkt i bunken. Låt jäsa övertäckt minst 30 minuter.
- Koka upp muscovadosocker, salt och smör till glasyren och låt koka någon minut på medelvärme tills det börjar bli lite simmigt och segt, men akta så det inte blir kola!
- Sätt ugnen på 200°C och smöra en liten bakform (min form 26 cm x 17 cm x 4 cm).
- Tryck ut den jästa degen i bakformen och gör små hål/fördjupningar med fingrarna. Häll den varma glasyren över kakan och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.