Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 4 september 2019

Dressing/dipp med jordnötssmör




















(2 port.)

1 msk jordnötssmör
1-2 tsk riven färsk ingefära
0,5 vitlöksklyfta
saften av 1/2 lime
0,5 tsk sambal oelek
1 msk soja
0,5 tsk socker

Skala och riv ingefäran och lägg i en bunke. Riv vitlöken, vispa ner pressad lime, sambal oelek, soja, jordnötssmör och socker.
Späd med lite vatten om det behövs.

tisdag 3 september 2019

Grötbrulée med hjortron och apelsin





















Ingredienser (4 pers.):
·         1 dl havrekross 
·         1 dl frysta, tinade hjortron 
·         1 msk finrivet apelsinskal 
·         1/2 dl vispgrädde 
·         2 krm salt

Till servering: 
·         4 msk farinsocker strö 
·         1 dl vispad grädde eller crème fraiche 
·         1 msk florsocker

Gör så här:
Blötlägg havrekross i 4 dl vatten i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).

Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.

Blanda ner 1/2 krm salt (för 4 port) i slutet av kokningen. Gröten ska ha en krämig och fin konsistens, men fortfarande med lite tugg. Låt gröten kallna helt.

Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Blanda ner vätskan från de tinade hjortronen (ca 1/2 dl, för 4 port) och apelsinskalet i gröten.
Vispa grädden och vänd ner i gröten.
Till servering:
Sätt ugnen på 250°C övervärme.

Fördela gröten i 4 ugnsfasta portionsformar och strö över farinsocker.

Ställ in formarna högt upp i ugnen, passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.

Vispa grädde eller crème fraiche med florsocker. Servera genast med grädden eller crème fraichen och hjortron.

Källa: ICA




 
Blogglista.se