Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 24 oktober 2020

Matvetesallad med tahinidressing (och picklad rättika)



 

 

 

 

 

 

 

 Ca 6 portioner

4 dl matvete
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
250 g broccoli
250 g halloumi, tärnad
2 msk olivolja
70 g babyspenat eller salladsmix
1 dl mandel, torrostad
3 – 4 msk granatäpplekärnor (var frysta)
1 röd chili, hackad

Tahinidressing:
4 msk tahini
4 tsk äppelcidervinäger
1 tsk gurkmeja
0,5 dl vatten
lite salt

Koka matvetet enligt hänvisningen på paketet. Sila av den. Häll matvetet i en skål.
Fräs lök och vitlök i lite olja. Lägg röran i skålen.
Skär broccolin i tunna skivor, även stjälken. Stek broccolin i lite olja. Lägg broccolin i skålen.
Stek halloumin. Lägg den i skålen.  
Grovhacka spenaten/salladen, lägg det i skålen. Blanda i chilin också.

Blanda alla ingredienser till dressingen. Späd med mer vatten om det behövs.

Blanda allt i skålen med dressingen.
Lägg upp salladen på ett fat. Strö granatäppelkärnor och hackad mandel på salladen.
(Det blev mer sallad än det som syns på bilden.)

 Jag tillsatte även picklad rättika. (Rättikan ska saltas i en timme och kylas över natt.)










 

Picklad rättika – koreansk recept
400 g vit rättika*
0,5 dl salt
vatten

Lag:
4 dl vatten
2 dl socker
1,5 dl risvinäger (jag hade äppelcidervinäger)
1 tsk gurkmeja

Skala och hacka rättikan i önskvärd form.
Lägg den färdighackade rättikan i en bunke med salt och vatten tills allt är täckt. Låt stå en timme.
Häll av vattnet. Smaka på rättikan och skölj av den om den är för salt.
Koka upp lagen så att sockret löses upp. Låt svalna en aning.
Sätt rättikan i en lufttät burk, häll över lagen och ställ i kylskåpet. Låt den stå minst 12 timmar innan servering.
* Det kunde ha varit mer än 400 g, laget skulle räcka till ca 600 g.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Receptet på picklad rättika:härifrån:

söndag 11 oktober 2020

Sallad med grillade nektariner och dressing med jordnötssmör

 2 – 3 port.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 nektariner, urkärnade och skurna i klyftor
1 bunt sparris 250 g
extra virgin olivolja
4 nävar färska örter (mynta, basilika, gräslök, spenat, ruccola)
krasse 20 g
150 g mozzarella- eller yoghurtbollar
2 avokador, urkärnade, skalade och skurna i bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
ca 30 g sockerärtor, skurna i bitar
salt
peppar

 

Dressing:
3 msk citronjuice
1 msk sesamolja
1 msk sojasås eller tamari
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk färsk riven ingefära
2 msk jordnötssmör
en nypa chiliflingor
½ tsk salt


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till servering:
1 msk hampafrön
en näve mandel, rostad och krossad

 

Blanda ingredienserna till dressingen, späd med lite vatten om det skulle behövas.

 

I en skål - blanda gröna blad, krasse, mozzarella/yoghurtbollar, avokado, paprika, sockerärtor. Salta och peppra.

 

Lägg nektarinklyftorna och sparrisen i en skål, ringla över olivolja. Salta och peppra.

 

Värm upp en grillpanna och grilla sparrisen i 2 - 3 minuter på hög värme. Lägg sparrisen i salladen. Grilla nektarinbitarna i 4 minuter. 

 

Toppa salladen med nektarinbitar, hampafrön och mandelkross. Salta och ringla över dressingen.

 

OBS: För en mer mättande sallad – lägg i (till exempel) 1 – 2 kokta ägg, skurna i bitar, eller sötpotatis, skuren i bitar som rostas i ugnen.

 

Inspiration: Boken ”Bowls of goodness – Smakrika, vegetariska, fulla av näring” av Nina Olsson

 

 
Blogglista.se