Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 5 november 2020

Tofu med röd currypasta

4 port.














  • 1 förpackning fast naturell tofu 400 g
  • 1 lök
  • 0,5 st. röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 förpackning kokta kikärtor ca 380 g
  • 3 tsk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk 400 g
  • 2 msk strösocker
  • 2 grönsaks/umami-buljongtärningar
  • 3 msk olivolja
  • koriander

Till servering:

  • kokt ris
  • limeklyftor

Gör så här:

  1. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1 cm stora bitar.
  2. Skala och skär löken i stora bitar.
  3. Dela och kärna ur paprikan. Skär den i stora bitar.
  4. Skala av zucchini, skär den i stora bitar.
  5. Häll av kikärtorna.
  6. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Fräs tofu, lök, paprika, zucchini tills tofu får fin färg.
    Under tiden – ta av skalet från kikärtorna (skalet innehåller lektiner som är inte bra för hälsa).
  7. När grönsakerna och tofun är klara – tillsätt currypastan och låt fräsa tillsammans i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, kikärtor, socker och buljongtärningar och koka i ca 20 minuter.
    Strö över lite hackad koriander.

Servera med ris och limeklyftor.


onsdag 4 november 2020

Sallad med rostade rödbetor, avokado, apelsin och valnötter à la Gjelina (restaurang i Venice Beach, Los Angeles)

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port

  • 1 kg små rödbetor
  • 4 msk extra-virgin olivolja
  • 2 msk vatten
  • 2 apelsiner
  • 2 avokado*
  • 4 msk rostade valnötter
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • balsamico
  • yoghurtbollar/getost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200˚ C.

  2. Tvätta rödbetorna, torka av dem och lägg dem i en ungnsäkerform. Blanda 2 msk olja, 2 msk vatten, lite salt och peppar i en liten skål. Häll detta över betorna och blanda. Rosta betorna i ca en timme, tills de är mjuka. Prova med en kniv eller sticka.

  3. Under tiden betorna är i ugnen förbered apelsinerna: med en liten vass kniv filéa apelsinerna: skär av ändarna på apelsinerna och skala sedan runt om, ta bort allt det vita. Skär sedan längs hinnorna och ta ut filéerna. Ta vara på saften från apelsinhinnorna.

  4. När rödbetorna är klara, låt dem svalna lite och ta bort skalet med hjälp av en kniv. Skär betorna i små bitar ca 2 cm x 2 cm x 2 cm. Lägg dem i en skål. Häll över apelsinsaften (från apelsinhinnorna), ringla över lite olivolja, strö på lite salt och peppar. Låt det stå i ca 20 min.

  5. Lägg rödbetorna i en skål, tillsammas med apelsinfiléerna, avokado skurna i skivor (* jag hade frusen avokado 250 g, som jag har tinnat). Strö rostade hackade valnöter. Ringla lite olivolja.

Jag ringlade också lite balsamico på salladen och hade yoghurtbollar till.


 

 
Blogglista.se