Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 3 december 2020

Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

 4 port.



















200 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisoja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1 dl jordnötssmör
5 cm purjolök
½ chilifrukt
saft och rivet skal från 3 limefrukter
salt och peppar
ca 4 nävar hackad rödkål
1 paprika
3 salladslökar
4 tomater
2 avokador
4 nävar bladspenat
4 nävar ruccola
½ papaya eller ½ mango
½ kruka koriander
kokosolja eller olivolja till stekning
ev. sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:
Tofun:
Skär tofun i skivor och låt det marinera i 2msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco i ca 30 minuter. 

Jordnötssmörsåsen:
Mixa jordnötssmör, 1 msk riven ingefära, grov skivad purjolök, hackad chili, 2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Strimla rödkål och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat och ruccola på ett stort fat eller på fyra tallrikar. 
 

Skär papayan eller mangon i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. Fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.
Stek tofun (marinaden ska med också) i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofu och jordnötssmörsåsen. Strö eventuellt sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor.

OBS! Jag brukar skala och kärna ur tomaterna. Skal och kärnor innehåller lektiner som är inte bra för hälsan. Detta gäller för paprikan också.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 

 

 

 



söndag 29 november 2020

Filodegrulle med champinjonröra

4 port.

















  • ½ paket filodeg = 250 gr, ca 6 st. filodeg
  • 500 g champinjoner
  • 1 stor potatis
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite röd/grön stark chili
  • olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 3 – 4 msk persilja
  • salt
  • peppar

Fyllningen:

  1. Rensa och hacka champinjonerna, i stora bitar.
  2. Skala och riv potatisen.
  3. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Hacka chili och persilja.
  5. Heta upp lite olja i en stekpanna. Fräs gul lök, vitlök och chili i några minuter.
  6. Tillsätt riven potatis. Fräs allt tills potatisen blir mjuk, tillsätt eventuellt lite vatten så att röran inte ska brännas i stekpannan.
  7. Tillsätt de hackade champinjonerna, fräs tills all vatten avdunstas.
  8. Tillsätt salt, peppar, oregano, timjan, persilja.
  9. Låt röran svalna.
  10. Lägg en ren kökshandduk på bordet. Lägg 1 st. filodeg på kökshandduken. Pensla lite olivolja på filodegen. Lägg 1 st. till filodeg, pensla med olivolja. Upprepa med de resterande filodegen.
  11. Bred champinjonröran på filodegen men låt 3 – 4 cm vid sidorna utan champinjonröra. 

  12.  
















  13. Vik vänster- och höger sida utan fyllning ovanpå fyllningen och med hjälp av servetten rulla filodegen med fyllning till en rulle.



















  14. Lägg rullen med skarven neråt på en bakplåt med bakplåtspapper.
  15. Pensla rullen med lite olivolja.
  16. Grädda i 190 grader tills rullen får fin färg.


















Servera med en grön sallad.

 
Blogglista.se