Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 13 december 2020

Indisk gryta

 4 port.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, tumstorlek
1 gul lök
2 chilifrukter
2 palsternackor
4 tomater
2 msk olivolja och 2 msk smör till stekning
2 msk garam masala
5 dl yoghurt
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
½ blomkålshuvud
1 röd paprika
1 burk valfria bönor, 3 – 4 dl kokta
1 lime
salt

Serveras med ris

  • Skala lök, vitlök och ingefära och finhacka dem. Finhacka chilin.
  • Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Skala tomaterna, ta bort kärnorna, skär tomaterna grovt.
  • Hetta upp 2 msk smör och 2 msk olivolja i en panna med högre kanter eller en stor gryta (3 liter). Lägg i hackad lök, vitlök, ingefära, chili och låt fräsa under omrörning.
  • Tillsätt palsternacka och garam masala och låt fräsa i några minuter. 
  • Tillsätt tomater, yoghurt, buljongpulver och vatten. Koka upp och sjud i ca 10 minuter.
  • Skölj och ansa blomkålen (skala även stammen och använd den). Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar.
  • Tillsätt blomkålen och bönorna med dess spad i grytan. Låt koka till blomkålen mjuknar.
  • Riv ner skalet och pressa i saften från limen.
    Smaka av med salt.

Servera med ris.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

tisdag 8 december 2020

Kokosplättar med rismjöl

 Glutenfria kokosplättar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 30 plättar.

  • 2 dl rismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk kokosolja till stekning
  • lite salt

Gör så här:

  1. Vispa samman ingredienserna till en smet. Låt vila i ca 15 minuter.
  2. Stek plättarna i kokosolja i plättlagg på medelhög värme.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Servera med t.ex. honung, hackade valnötter, bär, sylt, ost.

Källa: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 
Blogglista.se