4 port.
500 g nötfärs
1 msk olja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpasta
färsk eller torkad chili (efter smak)
lite torkad chipotle eller lite torkad ancho/guijillo
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
¾ tsk salt
1 msk japansk soja
1 burk hela tomater (à 400 g)
en liten burk majskorn
2 burkar kidney- och svarta bönor (à 440 g)*
oregano
1 – 2 tsk kanel
40 g choklad eller 1 tsk kakao
Till servering:
4
port. ris eller annat gryn
riven ost
gräddfil
salladskål
hackad persilja
sås på vinägrett
Tillbehör:
jalapeños
chips eller brytbröd
* Vita bönor kan ersättas med kikärtor
- Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg.
- Skala och hacka lökarna och vitlöken. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Tillsätt tomatpasta och fräs i några minuter till. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
- Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
- Tillsätt majskorn och bönorna och låt alltsammans bli varmt. Tillsätt oregano, kanel och choklad.
Servera rätten rykande hett med kokt ris/gryn, riven ost, gräddfil och en sallad med strimlad salladskål, rikligt med hackad persilja och en vinägrettsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar