söndag 18 maj 2008
måndag 12 maj 2008
Banankaka med Philadelphiaostfyllning
2 st. ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 dl vaniljsocker
100 g smör eller margarin
3 st. bananer
300 g Philadelphia
8 msk socker
florsocker
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 dl vaniljsocker
100 g smör eller margarin
3 st. bananer
300 g Philadelphia
8 msk socker
florsocker
- Smörja och bröa en kakform.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda ihop mjölet, bakpulvret, bikarbonat och vaniljsockret. Häll över äggblandningen. Häll över smält smör.
- Mosa bananerna och häll över deg.
- Blanda Philadelphia med socker.
- Häl hälften av degen i kakformen.
- Häl blandningen av ost och socker, jämna till, häll resten av degen.
- I ugnen, 175 grader C, ca 55 min.
- Strö florsocker ovanpå när kakan har kallnat
- Skär kakan i skivor efter det att den har helt kallnat.
fredag 9 maj 2008
Chokladglass med italienska kex
4 dl vispgrädde
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
- Blanda grädde, kakao och kaffepulver. Vispa det tjockt.
- Rör ihop äggulor och florsocker. Rör ner det och kesellan i grädden. Smaksätt med konjak.
- Lägg plastfilm på botten och kanterna i en avlång bakform. Varva grädde och kex i formen.
- Låt den stå i frysen minst 4 timmar.
- Skär glassen i skivor.
- Pudra ev. över lite florsocker och kakao.
Etiketter:
bilder,
Choklad,
chokladglass,
efterrätt,
fest,
foto,
glass,
ingredienser,
matblogg,
recept
onsdag 7 maj 2008
Gräddbullar
(klicka på bilden, för en större bild)
(Ca. 20 st. glutenfri)
Vispa alltsammans med elvisp, helst en ballongvisp, i minst 30 minuter med relativt hög hastighet. Det ska bli en pösig och fast smet. För att kunna vispa äggvita bra måste alla verktyg och bunkar vara fria från fett.
- 4 ½ dl strösocker
- 3/4 dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ msk gelatinpulver
- 1 ½ dl vatten
- kokhett
- 5 dl kokosflingor
- 1 msk kakaopulver
Rör ner gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i socker-ägg-blandningen.
Vispa alltsammans med elvisp, helst en ballongvisp, i minst 30 minuter med relativt hög hastighet. Det ska bli en pösig och fast smet. För att kunna vispa äggvita bra måste alla verktyg och bunkar vara fria från fett.
Häll i smeten.
Förvaras svalt. Kan frysas in, helst styckvis.
måndag 5 maj 2008
Knabbels, belgiska ostkex
(klicka på bilden, för en större bild)
- 225 g smör
- 225 g vetemjöl
- 250 g (extra) lagrad ost
- 2 tsk rosmarin
- ½ tsk cayenne peppar
- att pensla över: en äggula
Blanda alla ingredienserna, kavla ut degen, skär degen i remsor, rutor, etc.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt degen stå kallt i ca 30 min.
Pensla med äggula blandat med 1 msk vatten.
- 225 g vetemjöl
- 250 g (extra) lagrad ost
- 2 tsk rosmarin
- ½ tsk cayenne peppar
- att pensla över: en äggula
Blanda alla ingredienserna, kavla ut degen, skär degen i remsor, rutor, etc.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt degen stå kallt i ca 30 min.
Pensla med äggula blandat med 1 msk vatten.
Gräddas 10 – 12 min, 175°C
Goda med öl!
Goda med öl!
Källa: mihaela z / Culinar
Ostkex
- 50 g rumsvarmt smör
- 120 g rumsvarm gorgonzola eller stark ost
- 1,5 dl vetemjöl
- 75 g (ca) pinjenötter
Blanda smöret med osten. Tillsätt vetemjöl och nötter. Blanda.
Lägg degen på plastfolie, forma degen till en rulle, ca 4 – 5 cm i diameter. Rulla i folie och låt degen vila i kylskåp, under natten.
Skiva degen i skivor av ca 0,5 cm med en vass kniv.
Gräddas i 175 grader, ca. 10 – 12 min.
Låt kexen svalna på galler.
Kexen är mycket hållbara. Kan frysas.
(I bilden syns:
- upp till vänster: salta mandlar
- ner till vänster: japanska mandlar
- upp till höger: gorgonzolakex med vallnötter
- ner till höger: kex med "Skipper staerk" - danskost och pinjenötter)
Salta mandlar
Japanska mandlar
fredag 2 maj 2008
Fläskfilé med äpple och dragon
- 500 g fläskfilé
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 hackad gul lök
- 2 röda äpplen
- 1 dl konc. äppeljuice
- 1-1,5 tsk dragon
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde (el. matlagningsgrädde)
Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Bryn några skivor i taget i lite smör. Salta och peppra. Lägg efter hand över skivorna i en gryta.
Fräs löken och lägg i grytan.
Klyfta äpplena och lägg i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka på svag värme ca. 5 minuter.
Servera med ris eller potatis, couscous, ugnsrostade grönsaker.
Källa: Ove/Receptforum
Fräs löken och lägg i grytan.
Klyfta äpplena och lägg i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka på svag värme ca. 5 minuter.
Servera med ris eller potatis, couscous, ugnsrostade grönsaker.
Källa: Ove/Receptforum
måndag 28 april 2008
Pâine împletită/Treflätat sesambröd
25 g jäst
2,5 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
½ msk socker
1 ägg
2 msk olja
ca 8 dl (420 – 480 g) vetemjöl
Pensling:
ägg
sesamfrö
- Smula sönder jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet, tillsätt ägg, olja, salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Arbeta degen på bakbordet och skär av 1/3.
- Dela sedan varje bit i tre delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.
- Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem. Börja vid mitten. Lägg den färdiga flätan på bakpapper på plåt och platta till den lite.
- Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lätt. Låt flätan jäsa i 20 minuter.
- Pensla med ägg, strö över sesamfrö
- och grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Obs! Har bakat dubbel sats!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)