Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 26 mars 2018

Nöt- och kolapaj


Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk (400 g) (den sötade)
- 150 g hasselnötter
- 4 äggvitor

Gör så här:
1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt koka 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna innan den öppnas. Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna i en mixer till ett grovt mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vand ner de malda hasselnötterna.
2. Smörj en form med löstagbar kant och bred ut nöt- och äggsmeten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Ställ bottnen att svalna.
3. Öppna burken med kondenserad mjölk och rör om. Bred krämen på nötbottnen och servera.

Tips! Nötbottnen kan du frysa in och använda senare.
Tips! Garnera pajen med flingsalt och/eller rostade hasselnötter.

Laxwrap


Till 2 port.

 
  • 200 g lax
  • neutral, rapsolja till stekning
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 5 cm gurka (eller en halv avokado)
  • 2 salladslökar/ en halv rödlök
  • 1 rejäl näve babyspenat
  • 1 näve böngroddar
  • 2 vetetortillabröd
  • 2 msk god majonnäs
  • het chilisås
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
Gör så här:
  1. Skär laxen i stora tärningar och stek på medelvärme i 2–3 minuter i olja. Häll över teriyakisås och vänd runt i stekpannan. Dra av från värmen.
  2. Skiva gurkan/avokado och salladslöken tunt. Lägg spenat och böngroddar i bröden, toppa med teriyakilaxen, några skivor gurka, salladslök, en klick majonnäs och lite chilisås. Strössla sesamfrön över och vik ihop till en wrap.
Källa: www.koket.se

tisdag 27 februari 2018

Svampgryta med pocherat ägg

4 port.














700 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
3 morötter
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpasta
lite spenat, koriander/persilja
paprikapulver
sambal oelek
salt, peppar
smör och olja till stekning
1 ägg/pers.


Skölj och ansa svamp och grönsaker. Klyfta svamp, hacka lök och vitlök, strimla paprika, riv morötterna.
Fräs svamp i lite smör tills allt vatten har evaporerats. Ta upp svampen på en tallrik.
Fräs lök i lite olja, tillsätt morötterna och fräs allt i några minuter, tillsätt vitlök och paprikastrimlor och fräs några minuter till.  
Tillsätt tomatpasta, paprika pulver, sambal oelek, salt och peppar. Häll på vatten tills det täcker grönsakerna. Låt grytan koka i ca 20 minuter, tillsätt spenat, koriander/persilja.


Servera med pocherat ägg.


 

 




 

onsdag 17 januari 2018

Tacos med äggröra

Till 1 port.

























2 st. små tortillas
1 eller 2 ägg
riven ost

Guacamole:
1 avokado
½ dl crème fraiche eller turkisk/grekisk yoghurt
2 tsk limejuice
vitlökspulver eller pressad vitlök (1/2 vitlöksklyfta)

Salsa:
6 små körsbärstomater, hackade
¼ röd lök, hackad
koriander, hackad
saft från ¼ lime
salt


Börja med salsan – blanda alla ingredienser.
Gör guacamole – dela avokado, rör fruktköttet med de andra ingredienserna.
Gör en äggröra, salta och peppra.

Bred guacamole på tortilla, bred äggröra ovanpå guacamole, lägg lite salsa ovanpå guacamole.




 
Blogglista.se