Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 23 augusti 2021

Chop Suey















God vegetarisk rätt. Kopierat – klistrat härifrån: 

Ingredients:
2 tbsp avocado oil
70 g broccolini
60 g snow peas
1/2 carrot
1/2 red bell pepper
2 sticks green onion
7 dried shiitakes
60 g baby corn
80 g bean sprouts

For sauce:
1/2 tsp cane sugar
1/2 tsp black rice vinegar
1 tbsp soy sauce
1 tsp dark soy sauce
1 tbsp plant-based oyster sauce
1/2 tsp potato starch 

Serve with hot rice.

Directions:
1. Chop the broccolini into bite sized pieces.
2. Remove the stringy bits from the snow peas and slice half a carrot.
3. Roughly chop the red bell pepper and chop the green onion into bite sized pieces. 4. Very carefully remove the stalks from the rehydrated shiitake mushrooms and slice in half.
5. Make the sauce by combining the cane sugar, black rice vinegar, soy sauce, dark soy sauce, plant-based oyster sauce, and potato starch.
6. Heat up a nonstick pan to medium heat. Add in the avocado oil.
7. Add and sauté the broccolini and snow peas for about a minute. Then, add and sauté the carrot and red bell pepper for another minute.
8. Add the mushrooms and green onion. Sauté for another minute.
9. Add the baby corn and bean sprouts. Sauté for another minute.
10. Add the sauce and sauté for about 30 seconds. Add a splash of water and sauté for another 30 seconds.

måndag 2 augusti 2021

Mör nötkött – marinerat och stekt



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nötkött – marinerat och stekt          

Jag skulle marinera och steka bitar av nötkött för att laga – ”Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker” efter ett recept från Facebook, från gruppen ”Vi som gillar asiatisk mat”, recept av @Dennis Svalin och @Susanne Svalin.  Jag kom inte längre än att steka köttet. Köttet blev så mör, det bara smälte i munnen, så gott! Det gick jättefort att steka köttet, man slapp momentet när köttet släpper all vätska och olja stänks i köket! Det är första gången jag åt nötkött utan att få ont i käkarna!

Detta är receptet till hela rätten:

Biff med bambuskott, nudlar och wokade grönsaker

400g ryggbiff

Marinad:
3 tsk bikarbonat
1 tsk mald ingefära
2msk japansk soja (kikkoman)
1 ½ msk thai soja (Maggi)
2 msk majsstärkelse (maizena)

350 g nudlar med biffsmak
1 grön paprika
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk bambuskott (227 g)
1 burk vattenkastanjer (227g)
ca 125 g färska champinjoner
ca 8 knippen broccoli
3 msk soja (Maggi)
1 msk hemmagjord sweet chili sås (annars 3 msk köpt)
1 tsk sambal oelek
1 msk soltorkade tomater pasta
1 msk limejuice
½ dl oystersås
3 msk hoisinsås
½ msk fisksås
svartpeppar

sesamfrön till garnering
sallad till garnering

 

  • Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av.
  • Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Låt köttet marineras i minst två timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Låt köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen.
  • Strimla paprikan, hacka löken och vitlöken. Skölj bambuskotten och vattenkastanjerna i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. Skiva champinjonerna.
  • Smörstek champinjonerna, krydda med salt och vitpeppar – ställ åt sidan.
  • Stek bambuskotten och vattenkastanjerna lagom mjuka i olja – ställ åt sidan.
    Stek paprikan lagom mjuk tillsammans med löken och vitlöken i olja – ställ åt sidan. Stek broccolin i lite olja – ställ åt sidan.
  • Stek köttet snabbt i lite olja i en gryta, tillsätt sen resten av ingredienserna.
  • Blanda soja, sweet chilisås, sambal oelek, pastan, limejuicen, oystersåsen, fisksåsen och svartpeppar och häll detta i grytan.
  • Koka nudlarna enl. förpackningen. Tillsätt nudlarna i grytan eller ha dem separat, för sig..
  • Garnera med sesamfrön och lite sallad.


 

 
Blogglista.se