Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 24 oktober 2021

Mannagrynsklimp till soppa

















Ca 120 g mannagryn (helst grov malen)
60 g rumsvarmt smör
1 ägg, ca 60 g
salt
en nypa muskot
ev. olja för skärbrädan


  • Låt smöret värmas upp till rumstemperatur om det har legat i kylskåp. Rör det sedan fluffigt i en skål. Krydda med salt och en liten nypa muskot.
  • Tillsätt ägget och rör kraftigt. Häll över mannagryn och blanda till en jämn smet. Låt vila under folie 15–20 minuter.
  • Med hjälp av 2 matskedar som du då och då doppar i hett vatten formar du klimpar av degen. Lägg klimparna på en lätt oljad skärbräda eller på en tallrik. Låt dem vila en kort stund igen (då kommer de att bli ännu större och finare vid tillagningen).
  • Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor gryta. Lägg i mannagrynsklimparna, låt koka upp och låt sedan sjuda svagt på låg värme i 10–15 minuter (de ska vara på gränsen till att koka). Vänd försiktigt på klimparna då och då.
  • Ta försiktigt upp klimparna och lägg dem i den varma soppan. Strö över persilja eller gräslök och servera.



















Mannagrynsklimparna kan även kokas i soppan, men den kommer då att bli en smula grumlig. Kokta mannagrynsklimpar ska inte ligga för länge i soppan eftersom de suger åt sig soppa och blir mjuka.

Koktid: 10-15 minuter

Källa: Austria


lördag 16 oktober 2021

Sill med avokado


















1 förpackning fryst avokado, 250 g
1 burk matjessill
¼ st. röd paprika
1 st. salladslök
4 soltorkade tomater
2 msk turkisk/grekisk yoghurt
2 st. vitlöksklyftor
1 liten bit röd chili

  • Tina upp avokadon. Mossa den med en gaffel.
  • Skär sillen, paprika, löken, vitlöken, chilin och soltorkade tomaterna i små bitar.
  • Blanda allt med yoghurten.


Guldmjölk/Guldmjölkpasta
























Till fyra koppar:

1,5 msk ekologisk gurkmeja
1 msk malen ceylonkanel
1 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen svartpeppar
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl kokosolja
havremjölk eller annan valfri osötad växtmjölk

  • Smält kokosoljan och blanda med alla kryddor.

Kokosoljan kommer att stelna när den blir svalare och du kommer få en kryddig pasta som sedan är enkel att använda till guldmjölken.

Gör din guldmjölk genom att värma en matsked av kryddblandningen med cirka två deciliter havremjölk. Söte eventuellt med lite lönnsirap eller valfri sötning efter smak.

söndag 10 oktober 2021

Shakshuka

 En enkel och riktigt god rätt!



















 
2 portioner

1 stor gul lök, grovhackad
1 röd paprika, urkärnad och grovhackad
2 msk rapsolja
4 klyftor vitlök, finhackade
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
0,5 g saffran
1 burk (400 g) hela skalade konserverade tomater
salt
peppar
4 ägg

Till servering:
mynta, hackad
färsk bladpersilja, Hackad
färsk koriander, hackad

  • Hetta upp oljan i en stor panna på medelvärme. Tillsätt paprika och lök, fräs tills löken blivit genomskinlig (ca 8 minuter).
  • Tillsätt vitlöken och kryddorna, fräs ytterligare en minut tills det doftar.
  • Tillsätt tomaterna och krossa dem lätt med baksidan av en träslev.
  • Smaksätt med salt och peppar och sjud grytan i ca 15 minuter.
  • Gör fyra fördjupningar i grytan och knäck ett ägg i varje fördjupning. Lägg på ett lock och fortsätt sjuda i ca 6 - 7 minuter tills äggen är som du vill ha dem.

Toppa med de färska örterna.

Inspiration:  Köket.se

 
Blogglista.se