Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 29 december 2021

Vegetarisk lasagne_med zucchini, linser och Fetaost


















 

Vegetarisk lasagne med färdig pastasås, zucchini, linser, fetaost och färska lasagneplattor.

2 zucchini
2 burkar pastasås (2 x 420 g)*
1 burk/Tetra kokta linser (380 g), avrunna
250 g färska lasagne plattor (6 st. plattor)
150 g Fetaost
1 gul lök
3 msk olivolja

Ostkräm:
2 dl crèmefraiche
150 g riven ost
0,5 tsk salt
0,5 tsk mald svartpeppar

*)   Efter tillagning tyckte jag att såsen var för vattning, nästa gång ska jag koka pastasåsen i ca 30 minuter så att den blir tjockare.

Sätt ugnen på 200°C.

Skär zucchinin i tunna skivor på längden med osthyvel eller mandolin. Salta skivorna, lått de ca. 15 minuter, torka bort vätskan. (Jag slungade dem i salladsslunga.)

Hacka löken och stek den i olja i ca. 8 minuter.

Blanda pastasåsen med linserna och löken.

Ostkräm: Blanda crèmefraiche, riven ost, salt och peppar.

I en ugnsform, varva pastasås, zucchini och lasagneplattor
- en tredjedel pastasås
- två lasagneplattor
- hälften av zucchinin
- en tredjedel pastasås
- två lasagneplattor
- hälften av zucchinin
- en tredjedel pastasås
- två lasagneplattor
- ostsås
- smula Fetaost över

Gratinera mitt i ugnen i ca. 40 minuter.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



















Källa: COOP 



tisdag 28 december 2021

Äggakaka

 
















4 port.

500 g rimmat sidfläsk utan svål
8 st. ägg
4,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 msk salt
8 dl mjölk
smör till stekning

  • Stek det skivade fläsket gyllenbrunt i omgångar i en stekpanna. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakakan.
  • Knäck äggen i en bunke. Blanda ner vetemjöl, socker och salt och tillsätt mjölken lite i taget tills det blir en jämn smet. Tillsätt stekflottet.
  • Bryn smöret i pannan och häll i äggsmeten. Grädda på medelhög värme i 10 – 12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnade smeten in i mitten på pannan tills hela äggkakan har stelnat.
  • Skölj ett plant grytlock med kallt vatten. Lägg locket på stekpannan och vänd pannan uppochner så att äggakakan hamnar på locket. Lägg tillbaka äggakakan i stekpanna igen med den stekta sidan uppåt och stek i ytterligare några minuter.











 





Servera med rårörda lingon.

måndag 27 december 2021

Brysselkålsgryta med bacon och Fetaost

 
















4 port.

500 g brysselkål
140 g bacon
150 g Fetaost
1 burk krossade tomater
3 tsk Garam masala
1 tsk gurkmeja
peppar
1 lime
ca. 3 msk olja
ca. 3 dl vatten

  • Ansa och koka brysselkål på låg värme i ca. 5 min. Låt brysselkålen rinna av.
  • Skär bacon i bitar och stek det i lite olja, i en gryta. Lägg stekt bacon åt sidan.
  •  Häll lite olivolja i samma gryta. Stek brysselkålen i några minuter.
  • Tillsätt Garam masala, gurkmeja och peppar. Stek i några minuter till.
  • Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca. 20 minuter.
  • Skär osten i små kuber och lägg osten i grytan tillsamman med bacon. Låt det småkoka i ca. 10 minuter.
  • Pressa lite lime vid servering.

Gott med bröd eller kokt ris.

Man kan ha tofu eller Paneer i stället för Fetaost.  


 



 
Blogglista.se