Ingredienser till 2 stycken bröd:
Dag 1:
- 5 dl rågsikt (275 g)
- 1 msk stött kummin
- 0,5 liter vatten
Dag 2:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 2 tsk salt
- 0,25 dl mörk sirap
- 2 tsk ättiksprit (12 %)
- 7 dl rågsikt (385 g)
Till utbakning:
- 2 dl vetemjöl (120 g)
- 1 msk olja
Gör så här
- Ugn: 225-175º
Dag1:
Blanda rågsikt och stött
kummin i en rymlig bunke.
Koka upp vatten och låt det
svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen.
Arbeta till en smidig
deg.
Låt stå övertäckt i kylskåp
i minst 8 timmar eller över natten.
Dag 2
Rör ut jästen i fingervarmt
vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn
smet.
Blanda ihop de båda degarna
och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1
timme.
Arbeta in vetemjölet, lite i
taget.
Fördela degen i 2 brödformar
10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek,
cirka 1 timme.
Pensla bröden med
olja.
Baka brödet i 225 grader i
15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme.
Stäng av ugnen och låt
brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme.
Ta limporna ur formarna och
låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.
Källa: Coop Mersmak Nr.
12/2012
Obs!
1) Jag använde 275 g rågmjöl
för första degen och 5 dl rågmjöl + 2 dl vetemjöl – istället för rågsikt som
jag inte hade hemma.
2) Degen blir ganska
klibbig.