Traditionell rätt vid Jul i Rumänien.
600 g oxtunga (jag hade kalvtunga)
3 morötter
1 hel gul lök
10 st. kryddnejlikor
1 tsk svart peppar (hela korn)
1 msk salt
Sås:
3 gula lökar (eller 8-9 schalottenlök)
250 g kalamataoliver (med kärnor)
4-5 vitlöksklyftar
3-4 msk olivolja
1 burk passerade tomater (500 g)
0,5 citron
1 tsk timjan
1 lagerblad
Dag 1:
Tvätta kalvtungan, lägg den i en kastrull med kallt vatten.
Tillsätt 0,5 dl salt och 2-3 msk ättika i vattnet. (Detta för att göra det
lättare att dra av det yttre skinnet efter kokning.)
Låt det stå i kylskåpet i några timmar eller över natten.
Dag 2:
- Skölj
av tungan. Stick in kryddnejlikorna i den hela löken. Lägg tungan i en
kastrull med morötterna, löken med nejlikor, peppar och 1 msk salt. Häll
vatten så att det täcker tungan och grönsakerna. Låt koka tills tungan är
mjuk, ca 2-3 timmar. Spara 3-4 slevar av kokvatten.
När
tungan är kokt, ta av den ur vattnet, släng de kokta grönsakerna. Låt
tunga svalna lite och dra av det yttre skinnet. Skär tungan i skivor på
1-1,5 cm.
Såsen:
- Koka
oliverna i 2-3 minuter, skölj av de med kallt vatten.
- Hacka
löken och vitlöken. Fräs de i oljan.
- Tillsätt
passerade tomater, timjan, lagerblad och 3-4 slevar av kokvattnet. Koka i
några minuter.
- Tillsätt
tungskivorna och oliverna och låt det koka i ca 30 minuter.
- Skala
en halv citron, var noga med att ta bort allt det vita från skalet. Skär
citronen i skivor och lägg de i grytan. Låt koka i 5 minuter till.
- Servera
kallt eller varmt. Man kan äta det med polenta, pasta, bröd eller ris.
Couscous går också bra! ;)