Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 23 maj 2021

Citronkaka med gurkmeja


 

 

 

 

 

 

 

 

 

215 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
¾ tsk gurkmeja
2 citroner
2oo g strösocker + 2 msk för att strö över kakan
180 ml crème fraiche
2 egg
115 g osaltat smör, smält

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörja en liten form (22 cm x 12 cm x 6 cm). Lägg bakplåtspapper i formen och låt det hänga på två sidor så det blir lättare att lufta kakan ur formen.
  • I en skål, blanda vetemjöl, bakpulver, salt och gurkmeja.
  • Riv skalet av en citron. Dela citronen och pressa den. Spara 2 msk citronjuice.
  • Dela den andra citronen. Skär tunna skivor* av ena halvan, ta bort kärnorna. Den andra citronhalvan används inte till kakan.
  • Blanda rivet citronskal med socker i en liten skål. Blanda med fingertopparna tills sockret blir gult. Blanda in crème fraiche, egg och 2 msk citronjuice.
  • Blanda de våta ingredienserna med de torra. Tillsätt smält smör och blanda. Häll smeten i formen, jämna ut ytan med en slickepott. Lägg citronskivorna* ovanpå och strö över 2 msk socker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Grädda kakan i ca 50 – 60 minuter, tills ytan är gulaktig, kakan släpper formens kanter och använd en provsticka/tandpetare för att kolla om kakan är klar: stick ner provstickan/tandpetaren och dra upp den. Stickan ska vara torr och det ska inte ha fastnat fuktiga smulor. Låt kakan svalna innan att den skärs i skivor.
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obs! * = Citronskivorna blev hårda i kanterna och gummiaktiga efter bakning. Det var svårt att skära kakan i fina skivor. Tips: skär bort skalet, eller lägg citronskivorna i botten på kakan. Se mer i kommentarerna från källan.

Källa:här:


lördag 22 maj 2021

Grön smoothie_4

























Till 2 stora glas:

en handfull bladspenat
1 selleristjälk
en handfull romaine sallad
2 tsk spirulina
ett äpple eller en banan eller en morot
citronzest av ½ citron
juice från ½ citron
några blad färsk mynta
lite honung
3 dl vatten

  • Hacka selleristjälken.
  • Kärna ur och skär äpplet i stora bitar.
  • Skala bananen och dela den i stora bitar. 
  • Riv moroten.
  • Blanda allt i en mixer.

fredag 7 maj 2021

Vegetarisk lasagne_med aubergine


 

 

 

 

 

 

 










Jag är på jakt efter den godaste vegetariska lasagne. Här är den första som jag har testat och dokumenterat. Inspiration från Chiliconkarin

250g lasagneplattor

Ostsås som vispas ihop kall:
3 dl mjölk
5 dl crème fraiche 34%
200 g chevré

Grönsakssås:
1 aubergine
1 lök
450 g bladspenat
2 klyftor vitlök
1 liten burk soltorkade tomater i olja (200 g)
1 burk krossade tomater
olja
salt och peppar

  • Skär aubergine i små tärningar, hacka löken och vitlöken. Fräs aubergine, lök och vitlök i oljan från soltorkade tomater. Tillsätt lite mer olja om det behövs.
  • Tillsätt spenat, soltorkade tomater och krossade tomater och låt de koka i ca 20 minuter.
  • Varva de båda såserna med lasagneplattorna. Sista lagret ska vara ostsås. Gratinera i 200°C i ca 40 minuter. (Min form var på 35 cm x 22 cm x 4 cm).
  • Servera med en sallad.
(Jakten på den godaste lasagnen fortsätter.)

 
Blogglista.se