Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 2 augusti 2021

Sill - med curry och purjolök













1 paket 5-minuterssill, 420 g
1 dl hackad purjolök, ca 15 cm lång bit
2 tsk mald gul curry
1 dl majonnäs
1/2 dl crèmefraiche
salt
peppar

  •  Häll av vätskan från sillen och låt det rinna av ordentligt. Dela sillen i mindre bitar.
  • Ansa och skölj purjolöken och skiva fint.
  • Blanda ihop curry, majonnäs, crèmefraiche och purjolök. Smaka av med salt och peppar.
  • Vänd ner silen. Låt stå ett dygn före servering. Håller 5 – 7 dagar i kyl om den ej åkt in och ut för mycket ur kylen.

söndag 1 augusti 2021

Körsbärskaka

 



















200 g vetemjöl

ca 225 g körsbär

2 ägg

150 g strösocker

125 ml mjölk

100 g smör

1 msk vaniljessens

1 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sått ugnen på 185°C.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Vispa smör och socker, pösigt.

  4. Tillsätt äggen och vispa.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölk, växelvis, vispa,

  6. Tillsätt bakpulver och vaniljessens, vispa.

  7. Strö över körsbär.

  8. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.


lördag 31 juli 2021

Musslor med chorizo





















4 port.

1 kg musslor
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
0,5 röd chili
2 morötter
3 färska chorizo, råa (300 g)
2 tsk rökt paprikapulver
3 dl vitt vin, tort
4,5 dl vispgrädde
timjan
salt
peppar

Till servering:
Bröd

Gör så här:

  1. Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noggrant under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Det här gör att musslorna släpper ifrån sig sand. Kasta alla trasiga musslor och de som inte stänger sig när du knackar på dem. Skrapa/dra därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv.
     
  2. Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Skala och tärna moroten fint. Dra av skinnet och smula korvfärsen.

  3. Hetta upp olivolja i en vid kastrull. Fräs lök, vitlök och chili tills de är mjuka. Tillsätt paprikapulvret, morötterna och korven och bryn tills korven fått fin färg.

  4. Höj värmen till maxvärme, lägg ner musslorna och lägg på locket. Låt allt fräsa i några minuter. Rör runt då och då. Tillsätt vin, grädde och timjan och låt koka under lock i ytterligare cirka 5 minuter på hög värme.

  5.  Ta upp och kasta alla musslor som inne har öppnat sig. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Källa: https://www.koket.se/spanska-blamusslor-med-chorizo

 
Blogglista.se