Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 21 september 2021

Saffransskorpor med choklad och lavendel



















(60 – 70 stycken)

Deg:
150 g sötmandel (skålad) eller valnötter
4 ägg
2,5 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
8,5 dl vetemjöl + 1 msk (510 g)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 0,5 tsk salt
100 g chokladpellets
2 – 3 msk torkad lavendel

Pensling:
ägg

  • Sätt ugnen på 175°C varmluft.
    Grovhacka mandeln/valnötter. Vispa ägg, socker och saffran vitt och pösigt.
  • Blanda 8,5 dl vetemjöl, mandel/valnötter, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat, lavendel och salt och rör ner i äggsmeten. Blanda chokladen med 1 msk vetemjöl och vänd ner i smeten.
  • Rulla degen till stänger, ca 2,5 cm i tjocklek och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla stängerna med uppvispat ägg. Tryck till stängerna något.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 – 25 min. Ta ut och låt svalna något.
  • Sänk ugnsvärmen till 100°C. Skär längderna i sneda skorpor, ca 2 cm tjocka medan de fortfarande är varma. Lägg tillbaka skorporna på plåten, sära lite på dem och låt torka mitt i ugnen, 40 min – 1 timme.

 

söndag 19 september 2021

Köttbullar



















1 kg blandfärs
1 ägg
1 liten lök, finhackad
2 – 3 vitlöksklyftor
2 tsk Vegeta eller lite salt
peppar
dill

  • Skala och finhacka löken och vitlöken.
  • Tillsätt alla ingredienser och blanda färsen.
  • Rulla till små köttbullar.
  • Stek köttbullarna i en stekpanna med olja.

lördag 28 augusti 2021

Enkel dessert med två ingredienser – citronmarängdessert



















Detta behövs:

-       -  lemon curd

-        - marängdroppar

  • Varva maräng med lemoncurd.

I stället för marängdroppar man kan använda vanliga maränger som smulas

lite.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan även ha vispad grädde ovanpå – då kommer det att bli en tre-ingredienser dessert. 😊

Ett annat recept med lemon curd och maräng – min Citronmarängtårta

 

måndag 23 augusti 2021

Chop Suey















God vegetarisk rätt. Kopierat – klistrat härifrån: 

Ingredients:
2 tbsp avocado oil
70 g broccolini
60 g snow peas
1/2 carrot
1/2 red bell pepper
2 sticks green onion
7 dried shiitakes
60 g baby corn
80 g bean sprouts

For sauce:
1/2 tsp cane sugar
1/2 tsp black rice vinegar
1 tbsp soy sauce
1 tsp dark soy sauce
1 tbsp plant-based oyster sauce
1/2 tsp potato starch 

Serve with hot rice.

Directions:
1. Chop the broccolini into bite sized pieces.
2. Remove the stringy bits from the snow peas and slice half a carrot.
3. Roughly chop the red bell pepper and chop the green onion into bite sized pieces. 4. Very carefully remove the stalks from the rehydrated shiitake mushrooms and slice in half.
5. Make the sauce by combining the cane sugar, black rice vinegar, soy sauce, dark soy sauce, plant-based oyster sauce, and potato starch.
6. Heat up a nonstick pan to medium heat. Add in the avocado oil.
7. Add and sauté the broccolini and snow peas for about a minute. Then, add and sauté the carrot and red bell pepper for another minute.
8. Add the mushrooms and green onion. Sauté for another minute.
9. Add the baby corn and bean sprouts. Sauté for another minute.
10. Add the sauce and sauté for about 30 seconds. Add a splash of water and sauté for another 30 seconds.

 
Blogglista.se