8 st.
8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås
Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar
- Dipsås 1: Häll
kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp
sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
- Koka
två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i
vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
- Doppa
ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en
skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två
basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor,
lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
- Platta
till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och
vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg
paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en
blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen
och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de
spröda).
Servera med dipsåsen och lite
extra chilisås.
Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter
Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.